Η 18η πεζοπορία φροντίδας του 2017 χτες Κυριακή 17 Δεκεμβρίου με καιρό πολύ αμφίβολο. Όμως είμαστε στην Ελλάδα που είναι πάντα γενναιόδωρη. Μια ώρα από τη κανονισμένη συνάντηση τα τηλέφωνα “πήραν φωτιά” μέχρι να αποφασίσουμε αν θα πάμε ή όχι. Το ρισκάραμε και ανταμειφθήκαμε καθώς μετά τη πρώτη ώρα πεζοπορίας ένας ήλιος λαμπρός ξεπρόβαλε που μας συντρόφεψε μέχρι το τέλος της μέρας.

Αν και οι αρχικές συμμετοχές μειώθηκαν λόγω καιρού, 12 άτομα συγκεντρωθήκαμε από αρκετές περιοχές του νησιού, Μερμηγκιές, Φελλό, Γαύριο και Άνω Γαύριο, Μπατσί, Μεσαθούρι, Χώρα, Πλάκα,  Κατακαλαίους, καθώς κι απ΄ την Αθήνα και τη Γερμανία !

Η αρχική απότομη ανηφόρα με τη γλιστερή επιφάνεια στη Παλαιόπολη μας προσέφερε υπέροχες θέες στην αρχαία κοιλάδα και την ακτογραμμή. Η συνέχεια επί της ισοϋψούς προς το Απροβάτου μας έφερε στο καταρράκτη που είχε ελάχιστο νερό για την εποχή. Μια δυσάρεστη έκπληξη εκεί…

  • επέκταση του χωματόδρομου που είχε διανοιχθεί τα προηγούμενα χρόνια και κατέστρεψε το ιστορικό καλντερίμι της Φαρδιάς Στράτας,
  • περίφραξη της ρεματιάς που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο καταρράκτη της Άνδρου, ένα από τα βασικότερα αξιοθέατα για τους Ανδριώτες αλλά και τους επισκέπτες περιπατητές του νησιού…

Κάποιοι από μας θύμωσαν, άλλοι λυπήθηκαν, όλοι βιώσαμε τους διαφορετικούς κόσμους που συνυπάρχουν στο νησί…

Συναντήσαμε καθώς περπατούσαμε τους ανθρώπους της περιοχής. Τους μιλήσαμε, τους ρωτήσαμε, τους παρακαλέσαμε να νοιαστούν. Μας φίλεψαν σε κονάκι, συζητήσαμε μαζί τους τις προοπτικές ωφέλειας που έχουν από το έργο των μονοπατιών και την αυξημένη προσέλευση κόσμου για πεζοπορία τα τελευταία χρόνια στην Άνδρο.

Συνεχίσαμε τη πορεία μας περνώντας από τον οικισμό του Απροβάτου και θαυμάζοντας την αγροτική παραγωγή της περιοχής, μιας από τις λίγες της Άνδρου. Εν συνεχεία πήραμε τη “στενή” προς το Μπατσί, βαδίζοντας στον υπέροχο “πλακωτό δρόμο” το εντυπωσιακό φαρδύ καλντερίμι που αναδείξαμε πολύ καλύτερα φέτος απομακρύνοντας τη βλάστηση που το έκρυβε με τη βοήθεια των φίλων Ολλανδών εθελοντών. Καθ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας ελέγξαμε και καταγράψαμε τις ανάγκες τις διαδρομής για την άνοιξη, κλαδέψαμε αυξημένη βλάστηση που δυσχέραινε τη διέλευση, σηκώσαμε πεσμένες πέτρες και μαζέψαμε σκουπίδια που ήταν πολλαπλάσια καθώς φτάναμε στο Μπατσί. Ακόμη, φροντίσαμε την ορατότητα της σήμανσης, άλλοτε κλαδεύοντας αυξημένη βλάστηση που την έκρυβε, άλλοτε στερεώνοντας πέτρες με σήματα που είχα πέσει, ή ξεκολλημένα.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με ωραίο γεύμα στο Μπατσί και έντονη συζήτηση για τις καταστροφές στα μονοπάτια της Άνδρου, για την αδιαφορία και την ιδιαίτερα συχνή σιωπηλή αποδοχή των αρχών, για το τι πρέπει εμείς να κάνουμε για όλα αυτά….

Η χρονιά δεν θα κλείσει για εμάς χωρίς μια ακόμη πεζοπορία φροντίδας. Νεώτερα προσεχώς… !

Print Friendly, PDF & Email