Τα μονοπάτια της Άνδρου «ταξιδεύουν» στη Θεσσαλία, στη Σκιάθο, στη Σύρο και στην Κρήτη…

.

Τις 2 πρώτες εβδομάδες του Μαϊου 2017 η προσπάθεια Andros Routes «ταξίδεψε» τα μονοπάτια της Άνδρου στη Θεσσαλία, στη Σκιάθο, στη Σύρο και στη Κρήτη. Οι συστηματικές δράσεις για τη συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών της Άνδρου παρουσιάστηκαν στα πλαίσια εκπαιδευτικών σεμιναρίων πιστοποίησης ποιότητας διαδρομών στη Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη Σκιάθο, σε συνέδριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης στο Ρέθυμνο, καθώς και σε ημερίδα πρωτοβουλίας πολιτών και φορέων στην Απάνω Μεριά της Σύρου. Αναλυτικότερα :

  • Το διήμερο 6-7 Μαϊου 2017 προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε σεμινάριο εκπαίδευσης εκπροσώπων τοπικών φορέων και επαγγελματιών τουρισμού προκειμένου για την ευρωπαϊκή πιστοποίηση πεζοπορικής διαδρομής στη Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το σεμινάριο που οργανώθηκε από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και διεξήχθηκε στη Λάρισσα, παρακολούθησαν εκπρόσωποι ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων, αιρετοί, εργαζόμενοι στη τοπική αυτοδιοίκηση και επαγγελματίες συνοδοί βουνού.  Στα πλαίσια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι πεζοπορικών διαδρομών στα περίχωρα της Λάρισας κάτω από τα καταπληκτικά βουνά του Ολύμπου και του Κισσάβου.
  • Το διήμερο 9-10 Μαϊου 2017 προσκληθήκαμε σε αντίστοιχο σεμινάριο που διοργανώθηκε από ομάδα κατοίκων της Σκιάθου που φροντίζει και αναδεικνύει διαδρομές  του νησιού εδώ και κάποια χρόνια σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου.Το σεμινάριο παρακολούθησαν μέλη της τοπικής εθελοντικής ομάδας και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι πεζοπορικών διαδρομών στα βόρεια του κατάφυτου νησιού.
  • Το Σάββατο 12 Μαϊου 2017 προσκληθήκαμε από τη πρωτοβουλία πολιτών της Απάνω Μεριάς της Σύρου να παρουσιάσουμε τη προσπάθεια Andros Routes σε πολυεπιστημονική ημερίδα για την ανάδειξη της περιοχής της Απάνω Μεριάς.
  • Το Σαββατοκύριακο 12-14 Μαϊου προσκληθήκαμε να παρουσιάσουμε τη προσπάθεια Andros Routes σε συνέδριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης με θέμα τη Δημόσια Αρχαιολογία. Στα πλαίσια του συνεδρίου γνωρίσαμε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους ερευνητές, φοιτητές, επαγγελματίες, εκπροσώπους συλλογικών φορέων από διάφορα μέρη της Ελλάδας και ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ελεύθερνας.

Γνωριμίες και επαφές με αξιόλογους ανθρώπους, δικτύωση με φορείς, ερευνητές, επαγγελματίες, ανθρώπους που μοιράζονται κοινές ανησυχίες, οράματα, προσπάθειες ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα πεδία της προστασίας και ανάδειξης φύσης και πολιτισμού, προβολή της Άνδρου, μόλις μερικά από τα οφέλη τέτοιων δράσεών εξωστρέφειας.

Ευχαριστούμε θερμά για τις προσκλήσεις και τη φιλοξενία, τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Σκιάθου, την ένωση πολιτών Άνω Μεριάς Σύρου καθώς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τους περιμένουμε και στην Άνδρο σύντομα…!

Print Friendly, PDF & Email