Φωτογραφίες : Henry Brames, Νίκος Παρασκευόπουλος, Όλγα Καραγιάννη

Κάθε φορά κάτι διαφορετικό…τοπία άγρια κι ένα μονοπάτι με πολλά προβλήματα που καταστρέφεται

Στη πεζοπορία φροντίδας από Αμόλοχο-Άνω Γαύριο-Γαύριο

Η συμμετοχή στη πεζοπορία φροντίδας από Αμόλοχο-Άνω Γαύριο-Γαύριο ήταν  και αυτή τη φορά εντυπωσιακή για τη χειμωνιάτικη Άνδρο με 42 άτομα να μαζεύονται από πολλές μεριές του νησιού, το Φελλό, το Άνω Γαύριο, το Γαύριο, τον Άγιο Πέτρο, το Κυπρί, το Μπατσί, την Κατάκοιλο, το Απροβάτου, τη Χώρα, το Μεσαθούρι, τους Κατακαλαίους, τη Καπαριά αλλά και από Αθήνα, Γερμανία και Γαλλία.

Χρειαστήκαμε 2 πουλμανάκια και 2 ΙΧ για τη μεταφορά μας στον συννεφιασμένο Αμόλοχο απ’ όπου και ξεκινήσαμε τη πορεία διασχίζοντας την ενορία Μπλιομέτι κι ανεβαίνοντας στη ράχη στο ξωκλήσσι του Σταυρού. Συνεχίζοντας κατά μήκος της ράχης το τοπίο ήταν άγριο και ομιχλώδες κι ο δυνατός αέρας έκανε τη πορεία μας μια μικρή περιπέτεια. Ύστερα από σύντομη στάση στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία του Άνω Βιταλίου πήραμε το κατηφορικό μονοπάτι προς το Άνω Γαύριο.

Πρόκειται για προβληματικό τμήμα της διαδρομής 14 που οδηγεί κομμένο πολλές φορές από δρόμους στη κοιλάδα του Γαυρίου, Μολονότι τα τελευταία χρόνια που εντάχθηκε η διαδρομή στο δίκτυο έχουν γίνει πολλές εργασίες φροντίδας του, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα τραχύ λόγω του ότι τα όμβρια ύδατα διοχετεύθηκαν εκεί από τους κατοίκους της περιοχής. Η διαδρομή κάθε χρόνο αλλοιώνεται από τα νερά και τα φερτά υλικά.

Δυστυχώς δεν ήταν αυτό το μόνο πρόβλημα… Για μια φορά ακόμη είχαμε τη δυσάρεστη έκπληξη καταστροφής ενός τμήματος του μονοπατιού με διάνοιξη χωματόδρομου κατά μήκος του στο ύψος του ξωκλησιού του Αγίου Ιωάννη. Είναι βέβαιο πως με την επόμενη μεγάλη βροχή το μονοπάτι θα υποστεί σημαντικές ζημιές.

Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που κανείς αναρωτιέται αν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον των μονοπατιών στην Άνδρο…

Δουλέψαμε και αυτή τη φορά στο μονοπάτι καθαρίζοντας αυξημένη κατά τόπους βλάστηση, μαζεύοντας αρκετά σκουπίδια και σηκώνοντας πέτρες. Η μέρα ολοκληρώθηκε με ωραίο γεύμα στο Γαύριο.

Επόμενη πεζοπορία φροντίδας το Σαββατοκύριακο της Καθαρής Δευτέρας.

Print Friendly, PDF & Email