Κείμενο: Άννα Καλατζή
Φωτογραφίες: Gerard Kramer, Άννα Καλατζή, Γεωργία Καλέμη, Δέσποινα Χατζόγλου, Βαλεντίνη Δεσκουρίδου
Απόδοση στα Αγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου

Πιστοί στις υποσχέσεις μας πραγματοποιήσαμε τη Πασχαλινή πεζοπορία μας, τη Δευτέρα του Πάσχα…. με χρώματα , αρώματα και πινελιές από τη πασχαλινή φύση και τα ανδριώτικα έθιμα!!! Πού αλλού; Σε κυκλική διαδρομή με αρχή και τέλος το γραφείο του ANDROS ROUTES.

Ώρα 10:30 η συνάντηση της ομάδας στη βάση του ANDROS ROUTES στη Χώρα, περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα , όπου συγκεντρώθηκαν 37 συμμετέχοντες!!!! Δόθηκαν οι απαραίτητες συστάσεις και ξεκινήσαμε τη πεζοπορία μας ακολουθώντας τη πορτοκαλί σήμανση, με την οποία συνδέεται το Γραφείο με το δίκτυο μονοπατιών τόσο προς Βορρά όσο και προς Νότο , δημιουργώντας μικρούς και μεγάλους κύκλους πεζοπορίας διαφόρων βαθμών δυσκολίας.

Η διαδρομή που επιλέχθηκε για την Επομένη του Πάσχα, μέτριας δυσκολίας, για να ικανοποιήσει τους απαιτητικούς αλλά και να κάψει τις θερμίδες του «λαμπριάτη»… ακολουθούσε τη πορτοκαλί σήμανση δεξιόστροφα του Γραφείου και προχωρούσε αριστερά στο γεφύρι του Κανάκη με κατεύθυνση το Μέσα Χωριό των Λειβαδίων και από εκεί ευθεία κατηφορικά μέχρι το Μεγάλο Ποταμό, όπου βαδίσαμε παράλληλα τη κοίτη του προς τη κατεύθυνση που το μονοπάτι 17 συναντά το 17α.

Τα αρώματα και τα χρώματα από τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές στους κάμπους των Λειβαδίων, τόσο εντυπωσιακά και έντονα… που κάποιοι δεν άντεξαν το πειρασμό να δοκιμάσουν τους ζουμερούς καρπούς . Η φύση είχε ξυπνήσει παντού και σε ξάφνιαζε η ομορφιά της. Πράσινο, μωβ, λιλά, κίτρινο παντού και φυσικά τα λευκά κρίνα. Στην αρχή του 17α, διασχίσαμε το ποτάμι και αρχίσαμε να ανηφορίζουμε το μονοπάτι προς τη Πανάχραντο.

Οι ανάσες κάποιων άρχισαν να κόβονται…αλλά η στάση και το αγνάντεμα πίσω προς τη Χώρα σε αποζημίωνε. Με τον καιρό σύμμαχο στους πεζοπόρους, αφού ο ουρανός είχε μία ελαφριά συννεφιά, βγάλαμε την ανηφόρα και 2 περίπου χιλιόμετρα κάτω από το Μοναστήρι, εκεί όπου το μονοπάτι των Λειβαδιανών συναντά το μονοπάτι 1, συνεχίσαμε τη διαδρομή μας κατηφορικά, περνώντας το γεφύρι της Στοιχειωμένης, το κάμπο της Μεσαριάς, τη καταπράσινη περιοχή των Μενήτων και τα εντυπωσιακά Λάμυρα. Παντού Φύση οργιώδης, νερά τρεχούμενα, κελαριστά και καθάρια, θέα στη χερσόνησο της Αρχοντικής Πρωτεύουσας.

Στη κεντρική πλατεία των Λαμύρων αφήσαμε τη διαδρομή 1 για να μπούμε στη πορτοκαλί συνδετική διαδρομή που μας οδήγησε, μέσα από το εντυπωσιακό αυτό χωριό με τα απίστευτα περιποιημένα σπίτια και τους κήπους του, ξανά πίσω στο γραφείο. Και εκεί μας περίμενε η έκπληξη… ένα τραπέζι πανδαισία γεύσεων από τη πασχαλινή γαστρονομία της Άνδρου. Κάποιοι εθελοντές μας (Άννα Καλατζή, Δέσποινα Χατζόγλου, Μυρτώ Αποστολοπούλου, Gerard Kramer) είχαν φροντίσει να υλοποιηθεί η ιδέα αυτή για τη γνωριμία των περιπατητών με τις ιδιαίτερες γεύσεις του Πάσχα….προσφέροντας χειροποίητο τσουρέκι, τυρί ντόπιο, ρακί και γλυκό… Όμως η ιδέα απογειώθηκε με την ευγενική και πλουσιοπάροχη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδίων «Άγιος Κωνσταντίνος» . Και τι δεν κουβάλησαν οι κυρίες του Συλλόγου (Φιλίτσα Στυλιανού, Ελένη Λαμπριάδου, Χαρίκλεια Δανιόλου)… γέμιση από «λαμπριάτη», τυρί ντόπιο κατσικίσιο, τσουρέκι, κρασί, πασχαλινό καλάθι με κόκκινα αυγά και σοκολατένια αυγουλάκια… ευχές… καλή διάθεση και θετική αύρα…

Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη τόσο για όσους από εμάς κάναμε ολόκληρο το κύκλο της πεζοπορίας και φτάσαμε στο Γραφείο γύρω στις 15.30… όσο και για τους υπόλοιπους που αποφάσισαν να σταματήσουν κάπου στη Μεσαριά και να ακολουθήσουν την άσφαλτο προς το γραφείο… περίπου μία ώρα νωρίτερα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Δ Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδιών, τη πρόεδρό του Φιλίτσα Στυλιανού και την εθελόντριά μας και Γ.Γ του Συλλόγου Άννα Βούλγαρη για την ωραία αυτή έκπληξη αλλά και για τη τόσο θετική τους ενέργεια και ζεστή τους παρέα γύρω από το πασχαλινό τραπέζι που στήθηκε στο γραφείο του ANDROS ROUTES.

Ευχαριστούμε πολύ και τον κόσμο για τη συμμετοχή του στη προσπάθεια του εγχειρήματός μας να διατηρούμε τα μονοπάτια του δικτύου μας καθαρά. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη πεζοπορία μας, γιατί έχουμε τη Πρωτομαγιά μπροστά μας !!!

Print Friendly, PDF & Email