To δίκτυο σηματοδοτημένων
διαδρομών

Η Άνδρος διαθέτει ένα εντυπωσιακό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που ξεπερνούν τα 500 km μήκος. Το δίκτυο είναι απλωμένο σε όλο το νησί και συνδέει παλαιούς οικισμούς με την αγροτική γη, τόπους λατρείας, ρεματιές, κοιλάδες, λιμάνια και παραλίες. Περίπου 240 km διαθέτουν πλήρη σήμανση Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Η εξερεύνηση των πεζοπορικών διαδρομών προσφέρει πλούσιες εμπειρίες στον περιπατητή.

Δείτε το σύνολο των ημερήσιων σηματοδοτημένων διαδρομών εδώ.

Η πιστοποιημένη διαδρομή 100 km Andros Route

Η Άνδρος ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωπαϊκούς προορισμούς για πεζοπορία !

Το 2015 η πεζοπορική διαδρομή “Andros Route”, μια συνεχής διαδρομή 100km, έλαβε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας την έγκριτη πιστοποίηση ποιότητας “Leading Quality Trails- Best of Europe” κατατάσσοντας την Άνδρο ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωπαϊκούς προορισμούς για πεζοπορία!

Επισκεφθείτε την ειδική ενότητα της ιστοσελίδας μας για τη πιστοποιημένη διαδρομή Andros Route με όλες τις πληροφορίες ανά ημερήσιο στάδιο πεζοπορίας εδώ ή αν θέλετε να δείτε το σύνολο των ημερήσιων σηματοδοτημένων διαδρομών εδώ

Κλίμα-Καιρός

Η Άνδρος διαθέτει ήπιο κλίμα που χαρακτηρίζεται από την επικράτηση βορείων ανέμων, σημαντικά ποσοστά βροχόπτωσης τους χειμερινούς μήνες, ξηρά και θερμά καλοκαίρια με δροσερούς ανέμους, τα γνωστά μελτέμια. Για περισσότερα μετεωρολογικά στοιχεία & προβλέψεις δείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες 1) http://www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=75 2) http://poseidon.hcmr.gr/weather_forecast.php?area_id=gr 3) https://www.windguru.cz/1229

Τοπίο

Φύση & βιοποικιλότητα Το πιο βόρειο, δεύτερο σε μέγεθος, και πιο πράσινο νησί των Κυκλάδων με έκταση 384km2 και ακτογραμμή 148km. Ξεχωριστό Κυλαδονήσι η Άνδρος με εντυπωσιακά πλούσια βλάστηση, αφθονία υδατικών αποθεμάτων κι ορεινό χαρακτήρα. Το ιδιαίτερα έντονο ανάγλυφο δημιουργεί ένα εξαιρετικά ποικίλο τοπίο. Μικρά δάση, εύφορες κοιλάδες, ρεματιές συνεχούς ροής, καταρράκτες και πηγές σχεδόν σε κάθε πλαγιά και μια ακτογραμμή που φιλοξενεί πάνω από 70 μικρές και μεγάλες παραλίες. Πάνω από το 1/2 της επιφάνειας του νησιού είναι χαρακτηρισμένη Natura (SPA, SCI και καταφύγιο άγριας ζωής, οι πράσινες περιοχές στον χάρτη) με σημαντικά, σπάνια και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Τοπίο αρχέγονο & χειροποίητο Η ανθρώπινη παρουσία εκτιμάται συνεχής στην Άνδρο από την 4η πχ. Χιλιετία. Πληθώρα οικισμών διαμορφώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Τα σημάδια της ανθρώπινης παρουσίας είναι ορατά ακόμη και στις πιο απόκρημνες πλαγιές, διαμορφώνοντας με βασικό υλικό την πέτρα, ένα τοπίο σε μεγάλο βαθμό χειροποίητο. Η ποικιλία της αγροτικής αρχιτεκτονικής εντυπωσιάζει, ξηρολιθιές, αναβαθμίδες, λιοτρίβια, αλώνια, πάνω από 200 καταγεγραμμένοι νερόμυλοι, 69 ανεμόμυλοι, 10άδες γεφύρια αρκετά εκ των οποίων τοξωτά και εκατοντάδες ξωκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί.

Άνθρωποι & Πολιτισμός

Άνθρωποι & απασχολήσεις Οι σημαντικότερες απασχολήσεις των κατοίκων του νησιού στο χρόνο, υπήρξαν η γεωργοκτηνοτροφία, η μεταξουργία και η ναυτιλία. Περίπου 9 χιλιάδες άνθρωποι κατοικούν σήμερα (απογραφή 2021) στο νησί και στην πλειοψηφία τους απασχολούνται στην παροχή υπηρεσιών, την οικοδομική δραστηριότητα, τη μεταποίηση, τη γεωργία, κτηνοτροφία κι αλιεία. Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού υπήρξε σχετικά περιορισμένη σε σχέση με άλλα νησιά του συμπλέγματος. Εξαιτίας της γειτνίασης με την Αττική, τα τελευταία χρόνια λειτουργούν πολυάριθμες εξοχικές κατοικίες στην Άνδρο, ζωντανεύοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Υποδομές πολιτισμού & δραστηριότητες Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται στην Άνδρο οι περισσότεροι ανοικτοί και σε διαδικασία ανασκαφής. Μέρος των ευρημάτων εκτίθεται στα 2 αρχαιολογικά μουσεία. Υπάρχουν ακόμη Ναυτικό Μουσείο, 2 Λαογραφικά Μουσεία, Μουσείο Ελιάς, Βοτανικός Κήπος, επισκέψιμο Σπήλαιο, ιστορικά Μοναστήρια και Κάστρα. Σημαντική παρακαταθήκη της ιστορίας της Άνδρου φιλοξενείται στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη. Πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και φεστιβάλ οργανώνονται τη θερινή κυρίως περίοδο.

Ιστορία & Μνημεία

σελίδα υπο κατασκευή