Τα μονοπάτια της Άνδρου στη Σύρο και στη 3η Πανέλληνια Συνάντηση στο Μέτσοβο!

Τα μονοπάτια της Άνδρου σε Σύρο & Μέτσοβο !

Με το κλείσιμο του 2ου Φεστιβάλ Πεζοπορίας Άνδρου τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου 2019, μέλη της ομάδας Andros Routes ταξίδεψαν στη Σύρο και το Μέτσοβο για να συμμετάσχουν σε συναντήσεις φορέων για το περιβάλλον και τα μονοπάτια και να μοιραστούν εμπειρίες με ανθρώπους από άλλες περιοχές της χώρας μας .Αναλυτικότερα :

Συνάντηση φορέων για τη βιωσιμότητα στις Κυκλάδες 

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 τα μέλη της ομάδας διοίκησης του εγχειρήματος Andros Routes, Jola Gillepie, Richard GIllespie και Όλγα Καραγιάννη ταξίδεψαν για τη Σύρο ύστερα από πρόσκληση του ιδρύματος για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες (Cyclades Preservation Fund/CPF) προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνάντηση διαλόγου με τίτλο «Φυσικά, και συνεργατικά στις Κυκλάδες, κάνουμε τη διαφορά», μια συνάντησης διαλόγου και δικτύωσης νησιωτών για το φυσικό περιβάλλον.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων και του Δήμου Σύρου, και με τη συνεργασία της οργάνωσης Plastic Free Greece. 

Στόχος της ήταν η ανταλλαγή ιδεών και γνώσης αλλά κυρίως η ενθάρρυνση του δημιουργικού διαλόγου μεταξύ φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών που ήδη δραστηριοποιούνται στα νησιά των Κυκλάδων στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας -είτε αυτό έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων, είτε με την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, είτε με την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, είτε με τον οικο-τουρισμό, είτε με την ευαισθητοποίηση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η συνάντηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή περίπου 25 φορέων και συλλογικοτήτων από 10 νησιά των Κυκλάδων. 

Στα πλαίσια της συνάντησης παρουσιάστηκε το παράδειγμα Andros Routes για τη συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών της Άνδρου και τη καθιέρωση της ως προορισμού πεζοπορικού τουρισμού.  

Ακολουθεί μέρος των συμπερασμάτων της διοργάνωσης από το CPF :

Η δικτύωση, η ολιστική προσέγγιση, η επανασύνδεση με τις αξίες του παρελθόντος στο πλαίσιο ενός σύγχρονου μοντέλου διαβίωσης, ο επαναπροσδιορισμός του «ωραίου» στο σήμερα, αλλά και η ενίσχυση της τοπικής περηφάνιας και η ανάδειξη της αυταξίας του φυσικού κεφαλαίου των νησιών σε συνδυασμό με ήπιες μορφές τουρισμού, ήταν μερικές μόνο από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν ως αναγκαίες συνθήκες για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων από τους συμμετέχοντες στην πρόσφατη συνάντηση διαλόγου νησιωτών για το περιβάλλον, η οποία έλαβε χώρα στις 30 Οκτωβρίου στη Σύρο, με θέμα «Φυσικά, στις Κυκλάδες – Κάνοντας τη διαφορά». Αυτό όμως που αποτέλεσε κοινή παραδοχή, ως αδιαμφισβήτητος όρος ήταν και είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ!   

Σαράντα (40) περίπου συμμετέχοντες από είκοσι πέντε (25) φορείς και πρωτοβουλίες δέκα (10) νησιών των Κυκλάδων, τη Σύρο, την Τήνο, την Αμοργό, τη Μήλο, την Άνδρο, τη Νάξο, την Κύθνο, την Πάρο, την Αντίπαρο και τη Σαντορίνη, μοιράστηκαν τις δράσεις που υλοποιούν τοπικά στα νησιά τους, τις περισσότερες φορές με περιορισμένη χρηματοδότηση ή ιδίους πόρους, με πολλές δυσκολίες αλλά εξαιρετικά αποτελέσματα. Την τοπική γνώση συμπλήρωσε η παρουσίαση διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών

3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στο Μέτσοβο

Στα πλαίσια της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών που πραγματοποιήθηκε πέρσι τον Οκτώβριο στην Άνδρο κατά τη διάρκεια του 2ου Φεστιβάλ Πεζοπορίας Άνδρου, η σκυτάλη δόθηκε στην Περιφέρεια της Ηπείρου για τη διοργάνωση της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης η οποία και πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου 2019 στο Μέτσοβο της Ηπείρου. 

Σημαντική ήταν η συμμετοχή και στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση, με 156 συμμετέχοντες από 62 φορείς από όλη την Ελλάδα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Δήμων & Περιφερειών, φορείς, επαγγελματίες και πρόσωπα από τις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία), καθώς και περιοχές της στεριανής και νησιωτικής Ελλάδας, όπως Καβάλα, Ξάνθη, Χαλκιδική (Νέος Μαρμαράς, πεδιάδα Φιλίππων), Κοζάνη, Καστοριά, Καρδίτσα, Νότιο Πήλιο, περιοχές της Πελοποννήσου (Μαίναλο, Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα), Υμηττό, Αίγινα, Αμοργό, Πάρο, κ.α. 

Κορυφαίοι σύνεδροι οι κ. Boris Misic, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων (European Ramblers Association- ERA), καθώς και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Καλλιόπη Παπαδάκη.

Το εγχείρημα Andros Routes εκπροσώπησε στη 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών η Όλγα Καραγιάννη όπου παρουσίασε το παράδειγμα της Άνδρου αλλά και τη διοργάνωση του Andros On Foot Festival. 

Βασικά πεδία της συνάντησης αποτέλεσαν :

  • οι τοπικές πρωτοβουλίες που εξελίσσονται σε όλη την Ελλάδα και ζητήματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους
  • η διασύνδεση των τοπικών πρωτοβουλιών που συμβαίνει σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και προηγμένα παραδείγματα που υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα
  • η έλλειψη ενός συγκροτημένου πλαισίου για τη διαχείριση πεζοπορικών διαδρομών και την ανάπτυξη  υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες των σύγχρονων πεζοπόρων σε όλη την Ελλάδα
  • το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα μονοπάτια της Ελλάδας και οι προβληματικές του
  • η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας και η διεθνής εμπειρία 
  • η ανάγκη συνεργασίας τοπικών πρωτοβουλιών και Διοίκησης
  • η ανάγκη προστασία των πεζοπορικών δικτύων από ποικίλους κινδύνους
  • η  οριοθέτηση των χρήσεων των μονοπατιών και ζητήματα ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων

Ανάμεσα στις προτάσεις που υποβλήθηκαν και με πρωτοβουλία της Άνδρου ήταν η συγκρότηση ομάδας εργασίας για τα μονοπάτια στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουγείο Περιβάλλοντος και άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Print Friendly, PDF & Email