Γαύριο Άνδρου,

24 Αυγούστου 2011-9 Σεπτεμβρίου 2011

Συνοπτικός απολογισμός προγράμματος διεθνούς εθελοντικής εργασίας για τον καθαρισμό μονοπατιών στην Άνδρο

 

 16 15 14

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τέταρτο για φέτος πρόγραμμα διεθνούς εθελοντικής εργασίας στην Άνδρο, υπό τη διοργάνωση του φορέα ΕΛΙΞ, τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη φιλοξενία του Δήμου Άνδρου και τοπικό συντονισμό και οργάνωση από την Όλγα Καραγιάννη (AndrosRoutesProject).

Η ομάδα εθελοντών, από τις 24 Αυγούστου 2011 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2011, δραστηριοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Υδρούσας και φιλοξενήθηκε στο Γυμνάσιο Γαυρίου. Απασχολήθηκε με τον καθαρισμό τμημάτων αγροτικών διαδρομών του νησιού και συγκεκριμένα :

  • της διαδρομής Γαύριο-Άνω Γαύριο, ενός σημαντικού μονοπατιού του νησιού που λόγω του μη καθαρισμού & συντήρησης του τις τελευταίες δεκαετίες είχε κλείσει λόγω της πυκνής βλάστησης, καθώς και
  • τμημάτων πεζοπορικών οδών του δικτύου διαδρομών γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης

 

Πιο συγκεκριμένα οι 7 γυναίκες και οι 8 άνδρες από Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Μεξικό, Ρωσία Σερβία, Τουρκία, Ελλάδα, εργάστηκαν σκληρά καθαρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών που τους είχαν ανατεθεί.

 

Οι εθελοντές, στον ελεύθερο χρόνο τους, επισκέφθηκαν αξιοθέατα του νησιού, τα μουσεία της Άνδρου, κολύμπησαν σε κοντινές και πιο απομακρυσμένες παραλίες, ξεναγήθηκαν στο νησί. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την προσπάθεια τους, καθώς αρκετοί κάτοικοι του νησιού και ιδιαίτερα των περιοχών που οι νεαροί εθελοντές εργάστηκαν και διέμειναν, τους παρείχαν κεράσματα, ενώ συμμετείχαν στους καθαρισμούς των διαδρομών. Την εργασία των εθελοντών συνέδραμε επίσης με την παροχή μηχανικών μέσων καθαρισμού και εθελοντές ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.

Τις τελευταίες ημέρες του προγράμματος ομάδα νεαρών κατοίκων της περιοχής του Γαυρίου, με πρωτοβουλία των Ανδρέα Χαλά και Γιώργου και Μαρίας Αποστολίδη οργάνωσε γεύμα και γιορτή προς τιμήν των εθελοντών με τοπικά εδέσματα και προϊόντα. Την τελευταία βραδιά τους στο νησί, οι εθελοντές προσκλήθηκαν σε γεύμα στο σπίτι του εκδότη Γιώργου Δαρδανού και τους δωρήθηκαν βιβλία.

 

Θερμές ευχαριστίες για τη σημαντική τους συμβολή στην ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού στους :

 

–          Γλυνό Ιωάννη, Δήμαρχο Άνδρου

–          Τζουάνου Αικατερίνη, Αντιδήμαρχο Γαυρίου,

–          Φρατζέσκο Αθανασίου, δημοτικό σύμβουλο Υδρούσας,

–          Δελαγραμμάτικα Μιχάλη, πρόεδρο τοπικής κοινότητας Άνω Γαυρίου

–          Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Ίσσαρη

–          Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιόπολης κο Φιλιππίδη

–          Μαμάη Δημήτρη

–          Πετράκη Παναγιώτης

–          Μαλισιώβα Θοδωρή

–          Δαρδανό Γιώργο

–          Χαλά Ανδρέας

–          Αποστολίδη, Γιώργο, Μαρία, Αγγελική

–          Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου

Print Friendly, PDF & Email