Όλγα Καραγιάννη

Γεννήθηκα, έζησα, σπούδασα και εργάστηκα στην Αθήνα μέχρι το 2003. Οι πρώτες μου σπουδές οικονομικές επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και η επαγγελματική μου πορεία στον ιδιωτικό τομέα από το 1991-2003 ως υπάλληλος, στέλεχος και ελεύθερος επαγγελματίας, στην οικονομική διαχείριση και το marketing εμπορικών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων, στην παροχή υπηρεσιών μετοικεσίας αλλοδαπών στελεχών επιχειρήσεων και διπλωματών στην Ελλάδα, ως οικονομολόγος.

Η επαφή με την Άνδρο με την Άνδρο ξεκινά από το 1992 περίπου καθώς επισκέπτομαι το νησί κάθε Σαββατοκύριακο και στις διακοπές. Πρόκειται για μια επαφή καθοριστική για την μετέπειτα ζωή μου. Από τις πρώτες επισκέψεις ο τόπος με μαγεύει και γεννιέται μέσα μου το όνειρο να μετακομίσω μόνιμα εκεί, κάτι που δεν είναι εφικτό πριν τα τέλη του 2003. Η Άνδρος αποτελεί και για μένα, όπως και για πολλούς ανθρώπους που την κατοικούν μόνιμα ή την επισκέπτονται τακτικά, ένα τόπο έμπνευσης και δημιουργίας. Το 2002 ξεκινώ μεταπτυχιακές σπουδές εξ αποστάσεως στο τμήμα τουρισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που ολοκληρώνω το 2005. Το 2003 μετακομίζω μόνιμα στην Άνδρο, στον ορεινό και απόμακρο οικισμό των Κατακαλαίων, κοντά στον σύντροφο μου τον Αλέξανδρο. Δεν έχω πάψει έκτοτε να νιώθω ευλογημένη που ζω σε αυτή τη μοναδική φύση. Καλλιεργώ ένα μικρό κομμάτι γης, περπατώ στα παλαιά μονοπάτια και ασχολούμαι με ερευνητικές εργασίες σχετικές με τον τουρισμό, με περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις. Υλοποιώ διδακτορική διατριβή στο τμήμα τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με το φαινόμενο της εξοχικής κατοικίας και τις επιδράσεις του στη βιωσιμότητα της Άνδρου και μετέχω στην ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι δραστηριότητες μου είναι σε εκτεταμένο βαθμό εθελοντικές και στα πλαίσια ποικίλων μη κερδοσκοπικών προσπαθειών, όπως η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου (2004-σήμερα), ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (2007-σήμερα) και το Ερευνητικό Κέντρου Άνδρου (2009-σήμερα).

Από τα πρώτα χρόνια διαμονής μου στο νησί ίσως η βασικότερη δραστηριότητα μύησης μου στη μοναδική φύση και την ιστορία της Άνδρου είναι οι πεζοπορίες στα παλαιά μονοπάτια. Η συνειδητοποίηση της μοιραίας ενδεχομένως εγκατάλειψης και απαξίωσης του σημαντικού αυτού πόρου από την τοπική κοινωνία, σε συνδυασμό με το θεωρητικό μου υπόβαθρο (τουρισμός και οικονομικά) γεννά μέσα μου ένα ερώτημα, ένα όραμα κι ένα στοίχημα : μπορεί να γίνει πράξη ο λεγόμενος «βιώσιμος» τουρισμός ; μπορούν οι λεγόμενες «εναλλακτικές» μορφές τουρισμού να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου μια ρεαλιστική ευκαιρία ευημερίας, ποιοτικής διαβίωσης και αρμονικής συνύπαρξης με το φυσικό περιβάλλον ; μπορούν να αναστρέψουν την πορεία υποβάθμισης τόσων περιοχών της χώρας μας ; Οράματα που έχω τη μεγάλη χαρά και τιμή να βλέπω τα τελευταία χρόνια, μέσα από μια συγκινητική υποστήριξη και συνεργασίες μας με άλλους ανθρώπους που αγαπούν την Άνδρο, να μας ενώνουν … να γίνονται κοινωνικά και ομαδικά !

Print Friendly, PDF & Email