29 Ιουνίου-15 Ioυλίου 2010

 

Συνοπτικός απολογισμός προγράμματος διεθνούς εθελοντικής εργασίας για τον καθαρισμό μονοπατιών στην Άνδρο

 23

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο για φέτος πρόγραμμα διεθνούς εθελοντικής εργασίας στην Άνδρο, υπό τη διοργάνωση του φορέα ΕΛΙΞ, τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη φιλοξενία του Δήμου Άνδρου και τοπικό συντονισμό και οργάνωση από την Όλγα Καραγιάννη (AndrosRoutesProject).

Η ομάδα εθελοντών, από τις 29 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου 2010, δραστηριοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Άνδρου και φιλοξενήθηκε, όπως και η πρώτη, στο Παρθεναγωγείο της Μεσσαριάς. Απασχολήθηκε με τον καθαρισμό της διαδρομής Μονή Αγ. Νικολάου-παραλία Άχλα, εκτεταμένο τμήμα μιας σημαντικής αγροτικής διαδρομής του νησιού που διέρχεται από τους οικισμούς Βουρκωτής και Άρνης.

Πιο συγκεκριμένα οι 7 γυναίκες και οι 3 άνδρες από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ρωσία, Αμερική και Νότιο Κορέα εργάστηκαν σκληρά καθαρίζοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τη διαδρομή που τους είχε ανατεθεί. Η γνώση χρήσης ηλεκτρικών εργαλείων από μέλη της ομάδας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά η εργασία της. Η σημαντική βλάστηση που είχε αναπτυχθεί σε μεγάλο μέρος της διαδρομής και την καθιστούσε προβληματική για τους περιπατητές, απομακρύνθηκε, ενώ μόλις ένα μικρό τμήμα, το τελευταίο προς την παραλία, έμεινε προσωρινά σε εκκρεμότητα καθώς σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός του από τον αρμόδιο στην Άνδρο εργολάβο της Νομαρχίας Κυκλάδων.

Οι εθελοντές, στον ελεύθερο χρόνο τους, επισκέφθηκαν αξιοθέατα του νησιού, κολύμπησαν σε κοντινές και πιο απομακρυσμένες παραλίες, ξεναγήθηκαν στη Χώρα της Άνδρου. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την προσπάθεια τους, καθώς αρκετοί φορείς και ιδιώτες συνέδραμαν το πρόγραμμα με ποικιλία παροχών. Ενδεικτικά, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου φιλοξένησε στα ενοικιαζόμενα καταλύματα Στυλιανού την πρόεδρο της ΕΛΙΞ, τις πρώτες ημέρες του προγράμματος. Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και ο Δήμος Άνδρου παρείχαν τα απαραίτητα εργαλεία για την εργασία των εθελοντών. Ο Δημήτρης, η Δέσποινα Καρυστινού και ο Γιάννης Ζαννάκης, που διατηρούν αντίστοιχα αγροτικό κατάλυμα (κονάκι) και κατοικία στην περιοχή εργασίας (κοιλάδα του ποταμού Άχλα), σε καθημερινή βάση, με την παρουσία τους, τη φροντίδα και τις παροχές τους προς τους εθελοντές υποστήριξαν με συγκινητικό τρόπο την όλη προσπάθεια. Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Θεολόγου τους παρείχε κέρασμα στο ξενοδοχείο Αίολος στην περιοχή της Μεσσαριάς. Την τελευταία βραδιά των εθελοντών στο νησί, ο αρχιτέκτονας Νίκος Βασιλόπουλος τους ξενάγησε στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Κάστρου της Χώρας, ενώ αποχαιρετιστήριο γεύμα διοργανώθηκε στο εστιατόριο Σκαλάκια. Για τους εθελοντές μαγείρεψαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Γυναικών και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεσσαριάς-Κουμανής, μέρος του κόστους των εδεσμάτων που παραγγέλθηκαν καλύφθηκαν από τους Ελευθερία Βούλγαρη και Κωστή Καλαμπαλίκη, ενώ τα υπόλοιπα εδέσματα και ποτά καθώς και η φιλοξενία στον όμορφο χώρο του εστιατορίου Σκαλάκια, παραχωρήθηκαν δωρεάν για τους εθελοντές από τους ιδιοκτήτες του, Χαρίκλεια Δανιόλου και Ευάγγελο Λουκίσα.

4 5

Κατά τη διάρκεια του αποχαιρετιστήριου γεύματος, οι εθελοντές παρουσίασαν, μέσα από ένα ζωγραφισμένο πανώ, στους καλεσμένους την εργασία τους στη διαδρομή και την όλη εμπειρία τους στο νησί. Στο τέλος της βραδιάς τους προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκά της Άνδρου, ευγενική δωρεά του ζαχαροπλαστείου Λάσκαρη, καθώς και χάρτες και οδηγοί της Άνδρου από το Επαρχείο Άνδρου.

Print Friendly, PDF & Email