Ετήσιος απολογισμός 2015 : Ευρωπαϊκή πιστοποίηση της διαδρομής 100km Andros Route στην Άνδρο

Η προσπάθεια για την ευρωπαϊκή πιστοποίηση των μονοπατιών της Άνδρου ξεκίνησε στα τέλη του 2013. Ακολούθησαν αρκετοί μήνες προετοιμασίας και σχεδιασμού καθώς οι βοήθειες ήρθαν απλόχερα από ανθρώπους που αγαπούν το νησί. Οι πρώτες σημάνσεις και καθαρισμοί μονοπατιών ξεκίνησαν αρχές του 2014 κι ακολούθησαν αρκετοί μήνες εργασιών καθαρισμού και σημάνσεων σε όλη την έκταση του νησιού. Ακολουθήθηκε με σημαντικές βελτιώσεις (πυκνότερη σήμανση και ξενόγλωσσες πινακίδες) το υφιστάμενο αλλά εγκαταλελειμένο έργο σήμανσης που είχε ξεκινήσει προ 20ετίας και είχε σταδιακά «μαραζώσει». Το δίκτυο διαδρομών της Άνδρου επεκτάθηκε, συμπληρώθηκε η σήμανση σε όλες σχεδόν τις υπάρχουσες διαδρομές και τοποθετήθηκε και σε πρόσθετες διαδρομές ακολουθώντας τη διαθέσιμη αύξουσα αρίθμηση (αναλυτικότερη παρουσίαση του έργου στην επόμενη ενότητα).
Αφού ολοκληρώθηκαν καθαρισμοί και σημάνσεις εξετάστηκαν οι εναλλακτικές οδεύσεις της τελικής διαδρομής προς πιστοποίηση ακολουθώντας πάντα τις προδιαγραφές και τα όρια που αυτή έθετε. Ο έλεγχος της πιστοποιημένης διαδρομής υλοποιήθηκε από 2 ελεγκτές που επισκέφθηκαν την Άνδρο αρχές Ιουλίου 2015 και υπέδειξαν περαιτέρω βελτιώσεις που ήταν απαραίτητες. Εν συνεχεία υλοποιήθηκαν οι εργασίες που εκκρεμούσαν και η πιστοποίηση ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015.
Περισσότερες πληροφορίες για την πιστοποιημένη διαδρομή που φέρει το σήμα “Andros Route” μπορείτε να δείτε εδώ

To μεγάλο αυτό έργο δεν θα είχε καταστεί εφικτό χωρίς τη βοήθεια πολλών ανθρώπων που αγαπούν το νησί και πίστεψαν στο εγχείρημα. Μεγάλη η ευγνωμοσύνη απέναντι στους χορηγούς μας Σπύρο Πολέμη, Γιάννη & Χαρά Τσεπέρκα (Kouros), Νίκο Τριπόδη, Soap by Eleni-Ελένη Κουρτέση, οικογένειες Γ. & Γκ. Γκούμα, οικογένεια Βρατσάνου κα. και στην εθελοντική ομάδα που πλαισίωσε το εγχείρημα και συγκεκριμένα τους Αποστολοπούλου Μυρτώ, Αυγουστή Νίκο, Δρακόπουλο Μύρων & Έρρικα, Κουρή Βασίλη, Μαβή Αλέξανδρο, Μπόθο Δημήτρη, Πετράκη Λέανδρο, Σκούρτη Σοφία, Χαλά Αθηνά, Ulli Sthalman, Τριδήμα Γιάννη, David Edgerly, στους κατοίκους των περιοχών και τους τοπικούς συλλόγους καθώς και σε πολλούς ακόμα που έχουν εκτενώς αναφερθεί στις δημοσιεύσεις μας.

Το αίτημα της πιστοποίησης προσυπέγραψαν πέραν του φορέα μας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Έπαρχος Άνδρου και ο Δήμαρχος Άνδρου δεσμευόμενοι να συνδράμουν στο έργο συντήρησης των πεζοπορικών διαδρομών. Το σήμα ποιότητας Leading Quality Trails-Best of Europe απένειμε για την διαδρομή “Andros Route” στους παραπάνω προσυπογράφοντες η Δανή πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπορικών Συλλόγων Lis Nielsen σε ειδική τελετή που διοργανώσαμε σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου & την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 24 Οκτωβρίου 2015 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Άνδρου.

Το τριήμερο 23-25/10 οι καλεσμένοι μας από το εξωτερικό κι άλλα μέρη της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της Άνδρου, να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις και να παρακολουθήσουν την προβολή της ταινίας “Μικρά Αγγλία”. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με εορταστική πεζοπορία την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 στο τμήμα της πιστοποιημένης διαδρομής από Υψηλού – Μένητες με κατάληξη στα χοιροσφάγια του Συλλόγου Μενήτων.

Η Άνδρος συγκαταλέγεται πλέον στους διακεκριμένους προορισμούς για πεζοπορία σε Ελλάδα και Ευρώπη και η τουριστική προβολή του νησιού αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τους επισκέπτες για πεζοπορία ! Η πιστοποίηση ποιότητας έχει διάρκεια 3 ετών και στο διάστημα αυτό θα πρέπει οι πεζοπορικές διαδρομές κατά τη διάρκεια της περιόδου πεζοπορίας (άνοιξη έως και φθινόπωρο) να βρίσκονται σε καλή κατάσταση σε ότι αφορά τη βατότητα και σήμάνση, έργο συνεχές & απαιτητικό !

Print Friendly, PDF & Email