H όμορφη φιλόξενη Άνδρος : απολογισμός ταξιδιού Ολλανδών εθελοντών Απρίλιος 2018

Το 5ο κατά σειρά ταξίδι εθελοντικής εργασίας Ολλανδών , συνεργασία του ταξιδιωτικού οργανισμού SNP και του εγχειρήματος Andros Routes ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου 2018. Κρίνοντας από τη συγκίνηση των εθελοντών που συμμετείχαν στο ταξίδι τη μέρα της αναχώρησης η εμπειρία της Άνδρου άγγιξε και πάλι καρδιές.

Το γκρουπ απάρτισαν 11 γυναίκες και 1 άνδρας που ταξίδεψαν χωρίς να γνωρίζονται από πριν μεταξύ τους από διαφορετικά μέρη της Ολλανδίας για να ταξιδέψουν στην Άνδρο και να μας βοηθήσουν στους καθαρισμούς μονοπατιών. Οι εθελοντές έφτασαν το νησί μας την Παρασκευή 31 Μαρτίου όπου και διέμειναν στη περιοχή της Υδρούσας για τα πρώτα 2 βράδια.. Κατά την άφιξη τους τους παρασχέθηκε φιλόξενο γεύμα από το εστιατόριο “Τα Τρία Αστέρια” της οικογενείας Χαλά, έγινε η πρώτη γνωριμία με τα μέλη της ομάδας Andros Routes και δόθηκαν οι πρώτες οδηγίες για τις επόμενες μέρες.

Οι δύο επόμενες μέρες εργασίας αφιερώθηκαν στη περιοχή Άνω και Κάτω Απροβάτου όπου ολοκληρώθηκε η διάνοιξη νέας κυκλικής διαδρομής που ήδη τον προηγούμενο χρόνο τμήματα της είχαν καθαριστεί με εθελοντική εργασία της οικογενείας Γιάννη, Nicole και Στέφανου Χριστόπουλου. Το κολατσιό των εθελοντών τη πρώτη μέρα εργασίας τους προσέφερε ο φούρνος Κοκκίνη στο Γαύριο ενώ το γεύμα των εθελοντών προσέφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απροβάτου καθώς και κάτοικοι του χωριού που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι. Το απόγευμα οι εθελοντές ξεναγήθηκαν στον πύργο του Αγίου Πέτρου από τον Βαγγέλη Λουκίσα. Τη δεύτερη μέρα εργασίας οι εθελοντές επισκέφθηκαν νωρίς το πρωί το αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιόπολης και στη συνέχεια εργάστηκαν και πάλι στη περιοχή Απροβάτου. Η μέρα αυτή συνδυάστηκε με τη καθιερωμένη ανά 15θήμερο πεζοπορία φροντίδας κι έτσι οι Ολλανδοί εθελοντές είχαν την ευκαιρία να βαδίσουν και να εργαστούν μαζί με Ανδριώτες μόνιμους και εποχικούς κατοίκους. Το κολατσιό των εθελοντών προσέφερε ο φούρνος Πετράκη στο Γαύριο ενώ το γεύμα τους προσέφερε το εστιατόριο “Μπαλκόνι του Αιγαίου”. Το απόγευμα οι φίλοι εθελοντές μεταφέρθηκαν στη περιοχή της Χώρας όπου και διέμειναν για 2 μέρες.

Στη περιοχή της Χώρας εργάστηκαν σε τμήμα της διαδρομής 7 που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς ενώ καθάρισαν και φραγμένο παρακλάδι που οδηγεί σε παλαιά καταπληκτική πηγή. Πλουσιοπάροχο γεύμα και τη θερμή του συντροφιά προσέφερε ο Σύλλογος Ζαγανιάρη στους Ολλανδούς εθελοντές στο εστιατόριο Κουλούρη στον Πιτροφό. Στη συνέχεια οι Ολλανδοί εθελοντές απόλαυσαν ξενάγηση στο σπήλαιο του Αλαδινού, προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαδινού και το βράδυ της ίδιας μέρας παρακολούθησαν τη προβολή της ταινίας “Μικρά Αγγλία” προσφορά της εταιρείας “Μικρά Αγγλία ΑΕ.” και της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου.

Την επόμενη μέρα το πρωί ύστερα από σύντομη βόλτα στη Χώρα επισκέφθηκαν το Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης και απόλαυσαν τη γλαφυρή ξενάγηση του ιδιοκτήτη του Μοναστηριού Λευτέρη Πολέμη καθώς και τις 3 εκθέσεις που φιλοξενεί. Ύστερα από σπιτικό κέρασμα και καφέ οδηγήθηκαν στη περιοχή Μενήτων όπου και βάδισαν και συντήρησαν τμήμα της διαδρομής 1 μέχρι τον οικισμό του Μεσαθουρίου. Στη συνέχεια απόλαυσαν ξενάγηση και πλουσιοπάροχο γεύμα στο μπαξέ της Έφης Ραπτάκη στα Λιβάδια με υπέροχες μαγειρικές της ιδίας και της Χαρίκλειας Δανιόλου και τη βοήθεια και συντροφιά της Ειρήνης Δάμπαση. Το βραδάκι μεταφέρθηκαν στο Κόρθι όπου και διέμειναν τις 2 τελευταίες τους μέρες στο νησί.

Στη περιοχή Κορθίου εργάστηκαν στον καθαρισμό φραγμένης παλαιάς διαδρομής στον οικισμό της Καππαριάς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καππαριάς. Τη ζεστή φιλοξενία της περιοχής Κορθίου έδειξαν η οικογένεια της Ειρήνης Ρόμπου στη Πίσω Μεριά όπου μαγείρεψαν πλούσιο γεύμα στην ομάδα Ολλανδών τη πρώτη μέρα διαμονής στο Κόρθι, ενώ την επομένη και μέρα αναχώρησης, αποχαιρετιστήριο γεύμα και τοπικά γλυκά κέρασαν στο καφενείο της Καππαριάς οι άνθρωποι του Συλλόγου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση μεταξύ των Καππαριανών και των Ολλανδών.

Πριν την μετάβαση στο Γαύριο για την αναχώρηση των φίλων εθελοντών, έγινε ένας μικρός αποχαιρετιστήριος περίπατος και επίσκεψη στη πηγή στη περιοχή της Ζαγοράς. Στο Γαύριο περίμενε τους εθελοντές φιλόξενο κέρασμα με δροσιστικά, καφέδες και γλυκά στο καφέ της Ευτυχίας. Την ομάδα εθελοντών αποχαιρετήσαμε με το δικό μας τρόπο οι εθελοντές Andros Routes με αναμνηστικά δώρα και διπλώματα που φιλοτέχνησε ο φίλος και εθελοντής της προσπάθειας Αχιλλέας Κλεισούρας, ενώ αναμνηστικά σαπουνάκια προσέφερε και η Ελένη Κουρτέση του Soap by Eleni.

Τα νερά για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού προσέφερε η ΣΑΡΙΖΑ. Για τις μεταφορές των εθελοντών ο Δήμος Άνδρου παραχώρησε πουλμανάκι και κάλυψε τις δαπάνες καυσίμων, ενώ ο οδηγός πληρώθηκε με έξοδα του ταξιδιού.

Την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους πλαισίωσαν το ταξίδι αυτό δείχνοντας την όμορφη Άνδρο… τη φιλόξενη !

Print Friendly, PDF & Email