3η πεζοπορία φροντίδας για τα μονοπάτια της Άνδρου

Στην 3η πεζοπορία φροντίδας των μονοπατιών της Άνδρου από Γαύριο-Άνω Άγιο Πέτρο-Πύργο-παραλία Αγίου Πέτρου-Γαύριο

21 άτομα από διάφορες περιοχές της Άνδρου αλλά και την Αθήνα συμμετείχαμε στην 3η πεζοπορία φροντίδας μονοπατιών του νησιού περπατώντας τη διαδρομή Γαύριο-Άνω Άγιο Πέτρο-Πύργο Αγίου Πέτρου με κατάληξη στην ομώνυμη παραλία. Πρόκειται για μια από τις διαδρομές που τους περασμένους μήνες στα πλαίσια της προσπάθειας μας καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν πλήρως («μικρή» σήμανση-με πινακιδάκια νο 15- και «μεσαία» σήμανση με αρκετές πινακίδες με αποστάσεις από σημεία ενδιαφέροντος και ορθοστάτες κατευθύνσεων).

 Στο πρώτο μέρος της πεζοπορικής διαδρομής μαζέψαμε κυρίως σκουπίδια καθώς δεν υπήρχε ανάγκη καθαρισμού βλάστησης.  Στον Άνω Άγιο Πέτρο μας περίμεναν οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αγίου Πέτρου, Γιώργος Δραδανός, Ραλλού Κούση και Δημήτρης Πέτσας και μας προσέφεραν όμορφο κέρασμα στη φιλόξενη αυλή του Γιώργου. Απολαύσαμε ντόπιο ρακί, καφέ, τσάι και γευστικότατα κεράσματα, την όμορφη παρέα, μουσική ειδικά γραμμένη για τον Πύργο.  Μας μίλησαν για το χωριό που όπως και τόσα άλλα της Άνδρου ερημώνουν, για την ιστορία του Πύργου και την προσπάθεια που εδώ και χρόνια καταβάλουν για τη διάσωση και ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου.  Ο Γιώργος Δαρδανός μας διάβασε κείμενο του γνωστού ιστορικού Πασχάλη όπου ήδη από την εποχή του εξέφραζε ανησυχία για την κατάσταση του Πύργου και την ανάγκη διάσωσης του.

Η πορεία μας συνεχίστηκε μαζί με τον Γιώργο Δαρδανό μέσα στον γραφικό οικισμό του Άνω Αγίου Πέτρου, προς τον Πύργο, κατά μήκος της οποίας καθαρίσαμε κλαδιά, που είχαν αρχίσει να εμποδίζουν τη διέλευση. Ακολούθησε και νέα ξενάγηση στον Πύργο και γρήγορα πήραμε την κατηφορική διαδρομή προς την παραλία του Αγίου Πέτρου και εν τέλει το Γαύριο, μαζεύοντας πολλά πολλά σκουπίδια… τα οποία στο Γαύριο ρίξαμε στην ανακύκλωση.

Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν, για το κέφι και τη δουλειά τους, η παρέα ήταν ζωντανή και «πολύχρωμη»…!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη ζεστή τους φιλοξενία στους Γιώργο Δαρδανό, Ραλλού Κούση και Δημήτρη Πέτσα, για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση που μας προσέφεραν, αλλά και τις πολύχρονες προσπάθειες τους για την ανάδειξη του πολύ σημαντικού αυτού μνημείου της Άνδρου. Μήπως μπορούμε κάπως να βοηθήσουμε;

Θα επανέλθουμε σύντομα σχετικά!

Print Friendly, PDF & Email
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση