Αφιέρωμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στην Άνδρο: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή

Travel_K_tridimas

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 18 Ιουλίου 2021 και συγκεκριμένα το ένθετο “Ταξίδια” είχε αφιέρωμα 12 σελίδων στην Άνδρο. Στο άρθρο περιγράφονται όλες  οι “χάρες” του νησιού από τα μουσεία, τις εκθέσεις, τα εμβληματικά σπίτια, τη ναυτιλία, τα τοπία, την ιστορία έως τα αξιοθέατα και φυσικά τα μονοπάτια!

Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή
Με καλλιτεχνικό αέρα, δίκτυο μονοπατιών μήκους 200 χλμ. και ανέγγιχτες παραλίες, δεν ενέδωσε ποτέ στις «σειρήνες» του μαζικού τουρισμού.

Κείμενο: Λίνα Καπετάνιου – φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος

“Σήμερα οι ντόπιοι και όσοι δραστηριοποιούνται στο νησί δεν θα χρειαστεί να αναστρέψουν μια πρότερη πρόχειρη κατάσταση αλλά μόνο να φροντίσουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Άνδρου και να προστατεύσουν τον χαρακτήρα της”.

🙏 Ευχαριστούμε Λίνα Καπετάνιου και Περικλή Μεράκο.

Μονοπάτια και καταρράκτες

Και ο χαρακτήρας της Άνδρου δεν συνίσταται μόνο στη ναυτική της παράδοση, στη φιλοτεχνία ή στην αρχιτεκτονική, αλλά και στον φυσικό της πλούτο, η προστασία του οποίου αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου. Αυτό ακριβώς κάνουν οι περίπου 40 εθελοντές του Andros Routes, του οργανισμού που έχει αναβιώσει το δίκτυο παλιών μονοπατιών του νησιού, μήκους περίπου 200 χλμ.

Η Όλγα Καραγιάννη είχε την ιδέα και την έμπνευση να καθαριστούν, να σηματοδοτηθούν και να πιστοποιηθούν τα παλιά μονοπάτια που ένωναν τους οικισμούς πριν από την έλευση των ασφαλτοστρωμένων δρόμων. Στο έργο όμως συντρέχουν ντόπιοι και ξένοι, για τους οποίους μας μιλάει η Όλγα με τρυφερότητα και ευγνωμοσύνη, αποκαλώντας τους «route angels», δηλαδή αγγέλους των περιπατητικών διαδρομών. Ο καθένας έχει υπό την ευθύνη του συγκεκριμένα μονοπάτια, την κατάσταση των οποίων πρέπει να επιθεωρεί πέντε φορές τον χρόνο.

Ένας από αυτούς, ο Γιάννης Τριδήμας, μας πηγαίνει σε ένα μονοπάτι πάνω από την παραλία του Ζόρκου και σχεδόν δεν τον προλαβαίνουμε στη μικρή ανηφοριά κάτω από τον καυτό ήλιο. Πρώην καθηγητής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, επέστρεψε στη γενέτειρά του και ευθύνεται για τη διάνοιξη πολλών μονοπατιών στη βόρεια πλευρά της Άνδρου. Είναι 76 χρονών, αλλά τα ρεκόρ και τα μετάλλιά του στο ορεινό τρέξιμο τον βοηθούν να κάνει την ανάβαση να μοιάζει παιχνιδάκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: kathimerini.gr/k/travel

Print Friendly, PDF & Email