Ο καθαρισμός στην παραλία στο Ατένι και η καλλιτεχνική μας δημιουργία !

Τι κάναμε την Κυριακή ; 

Τη Κυριακή 4 Μαρτίου τα βήματα μας μας έφεραν αντί σε μια πεζοπορία φροντίδας σε μια από τις υπέροχες παραλίες της Άνδρου !

Όχι για να χαλαρώσουμε όπως συνήθως σε μια παραλία αλλά για να προσφέρουμε κάτι δημιουργικό και ουσιαστικό ! Περίπου 50 εθελοντές πολλών ηλικιών μαζευτήκαμε στην παραλία του Ατενίου και περάσαμε μια υπέροχη μέρα καθαρίζοντας την ακτή από τα σκουπίδια.

Η παραλία του Ατενίου

Το Ατένι είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες παραλίες, ωστόσο λόγω του βορεινού προσανατολισμού της κάθε χρόνο γεμίζει με σκουπίδια που έρχονται από τον κόλπο και παραμένουν στην ακτή και στον σημαντικό υγρότοπο.

Συμμετοχή & διαδικασία !

Οι 50 εθελοντές με πολύ ενθουσιασμό σκορπίστηκαν στην ακτή και σαν εργατικές μέλισσες μάζεψαν πλαστικά κυρίως απορρίμματα. Τα μανίκια σηκώνθηκαν και σύντομα και τα μπατζάκια καθώς πολλά κόμη σκουπίδια υπήρχαν στα ρηχά νερά της παραλίας αλλά και του υγρότοπου.

Στο τέλος της μέρας αφού ζυγίσαμε δειγματοληπτικά από τις πολυάριθμες σακκούλες που γεμίσαμε, εκτιμήσαμε ότι μαζέψαμε περίπου 1 τόννο σκουπίδια !

Ο στόχος μας ήταν κυρίως το πλαστικό καθώς είναι τόσο ανθετικό και παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον μολύνοντας τους ωκεανούς.

Τι συμβαίνει με τα πλαστικά ;

Τα πλαστικά δεν διαλύονται όπως ο περισσότερος κόσμος πιστεύει αλλά σπάνε σε μικρότερα κομμάτια. Τα ζώα μπερδεύουν αυτά τα κομμάτια με φαγητό και τα τρώνε σε σημείο που το στομάχι τους γεμίζει και δεν χωρά τη κανονική τους τροφή και πεθαίνουν..

Επιπλέον το πλαστικό συμπεριφέρεται σαν σφουγγάρι στη θάλασσα. Ρουφά πολλά τοξικά που παράγονται από τη βιομηχανία ή την εντατική αγροτική παραγωγή που κανονικά θα διαλύονταν και τα κρατά συγκεντρωμένα. Όταν αυτό το “ενισχυμένο” πλαστικό το τρώνε τα θαλάσσια ζώα οι ταξίνες μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας στο πιάτο μας.

Τα ευρήματα μας

Σε ότι αφορά τα απορρίματα που μαζέψαμε στη θάλασσα υπήρξε ένα ενδιαφέρον μίγμα : άδεια μπουκάλια νερού, καπάκια, πλαστικές σακκούλες, πλαστικές συσκευασίες και από καλλυντικά.  Φελιζόλ, καλαμάκια, αναπτήρες, μπαλόνια, εξοπλισμός σπόρ,  βούρτσες βαψίματος, σκούπες, πλαστικά δοχεία φαγητού και μπουκάλια, κουβάδες, παλαιές μπετονιές ψαρέματος και κάβοι, αντανακλαστικά υγρά ψαρέματος, πολλά παππούτσια, φάρμακα και σύρριγγες. Κάποια επιστημονικά δεδομένα που συλλέξαμε είναι σε διαδικασία ανάλυσης.

Επίσης, η συλλογή μικροπλαστικών πέλετ αποκάλυψαν ένα σημαντικό φορτίο μόλυνσης σε μικροσκοπικό επίπεδο.

Ένα χαμογελαστό χταπόδι ευχαριστεί…

Εν τέλει, από όλον τον όγκο των πλαστικών φτιάξαμε ένα μήνυμα 12×15μέτρα στην άμμο: Ένα χαμογελαστό χταπόδι που είναι πιο ευχαριστημένο με λίγο λιγότερα σκουπίδα στη θάλασσα κι αν μίλαγε θα έλεγε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

Αυτή η έκκληση σε δράση οργανώθηκε από την τοπική ομάδα Andros Routes και την ομάδα MyBlueOcean. Λέμε κι εμείς σε σας με τη σειρά μας ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

Σε όλους όσους βοήθησαν στη συλλογή των σκουπιδιών και στη δημιουργία του έργου αλλά και σε όσους μας έφεραν υπέροχα φαγητά και ποτά για το πικ νικ που ακολούθησε ! F

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στα παιδιά και στους δασκάλους των σχολείων του Γαυρίου και για το δικό τους έργο στη περιβαλλοντική εκπαίδευση που ένωσαν τις δυνάμεις τους  μαζί μας και να κάνουμε πράξη όσα όλοι ξέρουμε, σε μια μέρα που θα ήταν γι αυτούς μέρα ξεκούρασης .

Ξεχωριστές ευχαριστίες στους : Γιώργο Βλάμη που δώρησε μια μεγάλη ποσότητα με πλαστικές ανθεκτικές σακκούλες για να μαζέψουμε τα σκουπίδια και τον Δήμο Άνδρου και τον Δημήτρη Πέτσα που ανταποκρίθηκαν με την αποστολή οχημάτων για τη τελική απομάκρυνση τους από την παραλία. Δυστυχώς τα σκουπίδια δεν ανακυκλώθηκαν γιατί όπως μας ενημέρωσαν δεν ήταν κατάλληλα για ανακύκλωση. Μας έδωσαν ωστόσο σημαντικές συμβουλές ώστε στην επόμενη διοργάνωση και μας διαβεβαίωσαν για τη συμμετοχή τους. Ξεχωριστές ευχαριστίες επίσης : στους Βαγγέλη Λουκίσα που ήρθε πλήρως εξοπλισμένος με τις κάμερες και το drone του και κάλυψε τη δράση και στη Χαρίκλεια Δανιόλου που μας μαγείρεψε του κόσμου τα καλά ! Καθώς επίσης και στους Peter & Marianne Straatges που μετέφεραν σημαντικό εξοπλισμό για το πικ νικ αλλά και σε όλους όσους προσέφεραν φαγητά και ποτά και ήτα πολλοί !

Αφήνουμε πίσω μας μια καθαρή παραλία και όμορφες αναμνήσεις από τη ζωντανή αυτή μέρα ! Μερικοί από τους συμμετέχοντες μπορεί να είστε πιασμένοι αλλά τα πήγατε τέλεια !

Καθαρίζοντας τις παραλίες μπορεί να μοιάζει μια μικρή κίνηση, ωστόσο είναι ένα σημαντικό βήμα απέναντι στη μόλυνση του περιβάλλοντος και είναι σίγουρα μια δράση που δείχνει πως ο καθένας μας έχει τη δύναμη να κάνει κάτι γι αυτό !

Μικρές προσπάθειες σαν κι αυτή μπορούν να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα εφόσον πολύς κόσμος συμμετέχει. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα να συμβούν !

Print Friendly, PDF & Email