ΟΔΗΓΙΕΣ & ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ “ANDROS ROUTES

Η πεζοπορία, που σε παλαιότερες εποχές αποτελούσε τον βασικό τρόπο μετακίνησης για τους κατοίκους της Άνδρου, σήμερα γίνεται κατά κύριο λόγο για αναψυχή και σωματική εξάσκηση. O μη κερδοσκοπικός φορέας «Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο» έχει αναπτύξει ένα εγχείρημα υπό τον τίτλο “Andros Routes” για την επισκευή και χαρτογράφηση παλαιών μονοπατιών της Άνδρου και οργανώνει πεζοπορίες που συνδυάζονται με φροντίδα και συντήρηση. Οι πεζοπορίες διαρκούν από δύο έως έξι ώρες και οι διαδρομές, που είναι κατά το μέγιστο μέρος εξοχικές, επισκέπτονται αξιοθέατες τοποθεσίες και συχνά περνούν μέσα από χωριά και κωμοπόλεις.

Οροι συμμετοχής

Συμμετοχή στις πεζοπορίες που οργανώνονται στα πλαίσια του εγχειρήματος “Andros Routes” υποδηλώνει αποδοχή των ακόλουθων όρων :

 1. Το κατώτατο όριο ηλικίας για συμμετοχή είναι 18 έτη. Νεώτερα άτομα πρέπει να συνοδεύονται από υπεύθυνο πρόσωπο πάνω από 18 έτη.
 2. Όσοι συμμετέχουν στις πεζοπορίες είναι υπεύθυνοι για την προσωπική τους ασφάλεια και αυτήν των ανηλίκων που συνοδεύουν, και αποδέχονται:
 • τους κινδύνους που ενέχει η πεζοπορία, ιδίως η ορεινή
 • την ευθύνη για την ασφάλειά τους
 • ότι παραιτούνται από κάθε απαίτηση κατά των στελεχών του “Κέντρου Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο” και των στελεχών και εθελοντών της προσπάθειας “Andros Routes”

O μη κερδοσκοπικός φορέας «Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο» δεν αποδέχεται ευθύνη για τους συμμετέχοντες σε πεζοπορίες.

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης οι Άνδρου διαδρομές’ πεζοπορίες διαιρούνται στις εξής κατηγορίες:

Εύκολη (κίτρινη ευρωπαϊκή σήμανση): επίπεδη ή με μικρές κλίσεις, κατάλληλη για μη έμπειρους πεζοπόρους.

Μέτρια (μπλε ευρωπαϊκή σήμανση): ημιορεινό μονοπάτι που μπορεί να είναι στενό με έντονη κλίση. Χρειάζεται βασικές γνώσεις πεζοπορίας και καλή φυσική κατάσταση.

Δύσκολη (κόκκινη ευρωπαϊκή σήμανση): ορεινή διαδρομή με στενά περάσματα και απότομες κλίσεις. Βραχώδη τμήματα που μπορεί να απαιτούν χρήση χεριών και με κίνδυνο πτώσης. Κατάλληλη μόνο για έμπειρους πεζοπόρους σε πολύ καλλή φυσική κατάσταση.

Κανόνες συμπεριφοράς για την ασφάλεια στις πεζοπορίες

Οι Συμμετέχοντες:

 • δεν προσπερνούν τον συντονιστή της πεζοπορίας
 • δεν αφήνουν μεγάλο κενό μπροστά τους με κίνδυνο να χάσουν την οπτική επαφή με τους προπορευόμενους
 • δεν μετατρέπουν τον περίπατο σε αγώνα δρόμου, βαδίζουν με σταθερό ρυθμό
 • ακολουθούν την πορεία χωρίς παρεκκλίσεις
 • εάν αμφιβάλλουν για την ικανότητά τους πρέπει να τοποθετηθούν στην κεφαλή της ομάδας όπου ο ρυθμός είναι σχετικά σταθερός
 • συνεργάζονται με τον συντονιστή ώστε η πορεία να είναι ομαλή, ευχάριστη και ασφαλής
 • δεν κόβουν φυτά και λουλούδια, δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον.
 • δεν πετάνε σκουπίδια (ούτε αποτσίγαρα!)
 • αφήνουν πόρτες όπως τις βρίσκουν, είτε ανοικτές ή κλειστές
 • προσέχουν τα παιδιά και φροντίζουν αυτά να είναι ασφαλή και να περνούν ευχάριστα.
 • δεν ανάβουν φωτιά για κανένα λόγο
 • εάν χρειαστούν ‘τουαλέτα’ να απομακρυνθούν 10 μέτρα από την ομάδα, πίσω από θάμνους και 50 μέτρα μακρυά από πηγές νερού
 • δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους

Μέτρα ατομικής προστασίας και άνεσης

Είναι απαραίτητο για όσους ξεκινούν για πεζοπορία να έχουν μαζί τους ένα μικρό σακίδιο για να βάζουν μέσα είδη ρουχισμού και τροφοδοσίας, χάρτες κλπ.

Καπέλο και γυαλιά ηλίου

Το καπέλο προστατεύει από τον ήλιο και το κρύο. Πολλά μονοπάτια περνούν κάτω από δένδρα όπου υπάρχει κίνδυνος μικροτραυματισμών και εκδορών του κεφαλιού. Το καπέλο δίνει ένα καλό βαθμό προστασίας. Γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών από τον Μεσογειακό ήλιο.

Ενδυμασία

Τα ρούχα πρέπει να είναι άνετα και ανάλογα με τον καιρό ώστε να μην προξενούν ούτε υπερθέρμανση ούτε αίσθηση κρύου. Όταν ο καιρός είναι βροχερός χρειάζεται αδιάβροχο σακάκι.

Υποδήματα

Σωστή επιλογή υπόδησης είναι πολύ αναγκαία για να είναι η πεζοπορία άνετη και ασφαλής. Αθλητικά παπούτσια είναι ελαφριά και κατάλληλα για ομαλές διαδρομές ενώ στις δύσκολες ορεινές διαδρομές και σε κακοκαιρία ένα ζευγάρι καλές μπότες είναι προτιμώτερες.

Ο συντονιστής της πεζοπορίας μπορεί να αρνηθεί την συμμετοχή σε περίπτωση που η υπόδηση και η ενδυμασία δεν κρίνονται κατάλληλες για τις συνθήκες.

Νερό, τροφή

Είναι αναγκαίο, ειδικά σε πορείες μεγάλης διάρκειας να υπάρχει στο σακίδιο νερό (όχι σε γυάλινο μπουκάλι) και λίγα φαγώσιμα. Συνήθως γίνεται μιά στάση στα μισά της διαδρομής, συχνά σε μια από τις πολλές πηγές που υπάρχουν στην Άνδρο, για ξεκούραση και φαγοπότι.

Print Friendly, PDF & Email