ΟΔΗΓΙΕΣ, ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ “ANDROS ROUTES”

Η πεζοπορία, που σε παλαιότερες εποχές αποτελούσε τον βασικό τρόπο μετακίνησης για τους κατοίκους της Άνδρου, σήμερα γίνεται κατά κύριο λόγο για αναψυχή και σωματική εξάσκηση. O μη κερδοσκοπικός φορέας «Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο» έχει αναπτύξει ένα εγχείρημα υπό τον τίτλο “Andros Routes” για την επισκευή και χαρτογράφηση παλαιών μονοπατιών της Άνδρου και οργανώνει πεζοπορίες που συνδυάζονται με φροντίδα και συντήρηση. Οι πεζοπορίες διαρκούν από δύο έως έξι ώρες και οι διαδρομές, που είναι κατά το μέγιστο μέρος εξοχικές, επισκέπτονται αξιοθέατες τοποθεσίες και συχνά περνούν μέσα από χωριά και κωμοπόλεις.

Όροι & Προϋποθέσεις συμμετοχής

Η συμμετοχή στις πεζοπορίες που οργανώνονται στα πλαίσια του εγχειρήματος “Andros Routes” υποδηλώνει ταυτόχρονα και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής :

Οι συμμετέχοντες:

 1. δηλώνουν     υπεύθυνα ότι είναι     άνω των 18 ετών     και είναι     υπεύθυνοι για την προσωπική τους     ασφάλεια.     Η συμμετοχή ανηλίκου γίνεται δεκτή     αφού οριστεί συνοδός (υπεύθυνος     ενήλικος), ο οποίος φέρει την αποκλειστική     ευθύνη για την ασφάλεια του ανηλίκου.
 2. διαβεβαιώνουν     ότι είναι σωματικά και νοητικά υγιείς     και δεν πάσχουν από κάποια ασθένεια     που μπορεί να εκθέσει τους ίδιους ή την     ομάδα σε κίνδυνο. Σε περίπτωση που     κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας,     υποχρεούται να το γνωστοποιήσει κατά     τη δήλωση της συμμετοχής του.
 3. αποδέχονται     τους κινδύνους που ενέχει η πεζοπορία,     κυρίως η ορεινή, και αναλαμβάνουν     ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής τους     στη δραστηριότητα αυτή.
 4. αποδέχονται     ότι η πεζοπορία δύναται να ματαιωθεί,     εάν η ομάδα κρίνει ότι οι συνθήκες     καιρού – πεδίου δεν είναι ασφαλείς.
 5. αποδέχονται     τη λήψη φωτογραφιών με απεικόνιση του     προσώπου τους κατά τη συμμετοχή τους     στις πεζοπορίες και την ανάρτηση αυτών     στη διαδικτυακή σελίδα του Φορέα και     στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης     αυτού για ενημερωτικούς και διαφημιστικούς     λόγους.
 6.     παραιτούνται     από κάθε απαίτηση τους κατά των στελεχών     του «Κέντρου Σύγχρονης Έρευνας &     Δράσης για την Άνδρο», των στελεχών και     εθελοντών της προσπάθειας “Andros     Routes” και κατά του συντονιστή της     δραστηριότητας στην οποία συμμετέχουν.

O μη κερδοσκοπικός φορέας «Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο» δεν αποδέχεται ευθύνη για τους συμμετέχοντες σε πεζοπορίες.

Κατηγοριοποίηση διαδρομών βάσει του βαθμού δυσκολίας

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης οι πεζοπορίες “Andros Routes” διακρίνονται στις κάτωθι κατηγορίες:

Εύκολη (κίτρινη ευρωπαϊκή σήμανση): επίπεδη ή με μικρές κλίσεις, κατάλληλη για μη έμπειρους πεζοπόρους.

Μέτρια (μπλε ευρωπαϊκή σήμανση): ημιορεινό μονοπάτι που μπορεί να είναι στενό με έντονη κλίση. Χρειάζεται βασικές γνώσεις πεζοπορίας και καλή φυσική κατάσταση.

Δύσκολη (κόκκινη ευρωπαϊκή σήμανση): ορεινή διαδρομή με στενά περάσματα και απότομες κλίσεις. Βραχώδη τμήματα που μπορεί να απαιτούν χρήση χεριών και με κίνδυνο πτώσης. Κατάλληλη μόνο για έμπειρους πεζοπόρους σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Κανόνες συμπεριφοράς για την ασφάλεια στις πεζοπορίες

 • Ο     συντονιστής της πεζοπορίας προηγείται     της ομάδας και είναι ο μόνος που     υποδεικνύει τη διαδρομή.
 • Οι     συμμετέχοντες ακολουθούν την     υποδεικνυόμενη διαδρομή χωρίς     παρεκκλίσεις.
 • Οι     συμμετέχοντες οφείλουν να υπακούν και     να υποστηρίζουν τον συντονιστή τους,     χωρίς να τον προσπερνούν.
 • Οι     συμμετέχοντες κρατούν σταθερό ρυθμό     βαδίσματος για να ακολουθούν την ομάδα     δίχως να αφήνουν μεγάλες αποστάσεις     από τους προπορευόμενους, με κίνδυνο     να χάσουν την οπτική επαφή μαζί τους.
 • Αν     κάποιος από τους συμμετέχοντες δεν     επιθυμεί ή αδυνατεί για κάποιο λόγο να     ακολουθήσει την ομάδα, υποχρεούται να     το αναφέρει στο συντονιστή της ομάδας.     Στην περίπτωση που κάποιος συμμετέχων     αμφιβάλλει για την ικανότητά του πρέπει     να τοποθετηθεί στην κεφαλή της ομάδας     όπου ο ρυθμός είναι σχετικά σταθερός.
 •     Απαγορεύεται στους     συμμετέχοντες να μετατρέπουν τον     περίπατο σε αγώνα δρόμου.
 • Σε     περίπτωση που κάποιος χρειαστεί     ‘τουαλέτα’, μπορεί να απομακρυνθεί     δέκα μέτρα από την υπόλοιπη ομάδα, πίσω     από θάμνους και να απέχει πενήντα μέτρα     από πηγές νερού.
 • Οι     συμμετέχοντες αφήνουν τις πόρτες     (ανοικτές ή κλειστές) στην αρχική τους     κατάσταση.
 • Oι     συμμετέχοντες οφείλουν να συνεργάζονται     με τον συντονιστή ώστε η πορεία να είναι     ομαλή, ευχάριστη και ασφαλής.

Σεβασμός και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο θέμα προστασίας της φύσης από τη ρύπανση. Απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών (π.χ. αποτσίγαρα), το κόψιμο λουλουδιών και φυτών, το άναμμα φωτιάς, καθώς και οποιαδήποτε αλλοίωση του περιβάλλοντος.

Μέτρα ατομικής προστασίας και άνεσης

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους ένα μικρό σακίδιο για να τοποθετούν χάρτες, είδη ρουχισμού και τροφοδοσίας, όπως:

Καπέλο και γυαλιά ηλίου

Το καπέλο παρέχει αντιηλιακή προστασία ενώ παράλληλα προφυλάσσει από το κρύο. Καθώς πολλά μονοπάτια περνούν κάτω από δένδρα και ενέχουν κίνδυνο μικροτραυματισμών και εκδορών του κεφαλιού, το καπέλο προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών από τον Μεσογειακό ήλιο.

Αντηλιακή κρέμα

Συνίσταται η χρήση της αντιηλιακής κρέμας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σφυρίχτρα

Σε περίπτωση που κάποιος από τους συμμετέχοντες χάσει την οπτική επαφή με τους προπορευόμενους της ομάδας, μπορεί να ειδοποιήσει χρησιμοποιώντας τη σφυρίχτρα.

Ενδυμασία

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα ρούχα πρέπει να είναι άνετα και ανάλογα με τον καιρό ώστε να μην προξενούν ούτε υπερθέρμανση ούτε αίσθηση κρύου. Σε περίπτωση βροχής, απαραίτητο είναι το αδιάβροχο σακάκι.

Υποδήματα

Η σωστή επιλογή υπόδησης κρίνεται απολύτως αναγκαία προκειμένου η πεζοπορία να είναι άνετη και ασφαλής. Τα αθλητικά παπούτσια είναι ελαφριά και κατάλληλα για ομαλές διαδρομές, ενώ ένα ζευγάρι καλές μπότες είναι προτιμότερο για τις δύσκολες ορεινές διαδρομές και σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Ο συντονιστής της πεζοπορίας μπορεί να αρνηθεί την συμμετοχή ατόμου σε περίπτωση που η υπόδηση και η ενδυμασία δεν κρίνονται κατάλληλες για τις συνθήκες.

Νερό, τροφή

Είναι αναγκαίο, ειδικά σε πορείες μεγάλης διάρκειας να υπάρχει στο σακίδιο νερό (όχι σε γυάλινο μπουκάλι) και λίγα φαγώσιμα. Συνήθως γίνεται μία στάση στο μέσο της διαδρομής, συχνά σε μια από τις πολλές πηγές που υπάρχουν στην Άνδρο, για ξεκούραση και φαγοπότι.