Κείμενο: Δέσποινα Χατζόγλου, Βαλεντίνη Δεσκουλίδου
Φωτογραφίες: Βαλεντίνη Δεσκουλίδου, Δέσποινα Χατζόγλου, Αθηνά Τσατσομοίρου, Gerard Kramer, Έφη Θεολόγου
Απόδοση στα Αγγλικά: Κατερίνα Πανταζή

Την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου, 40 άτομα συγκεντρωθήκαμε στις Μένητες για μια ακόμα πεζοπορία φροντίδας στην κυκλική διαδρομή Μένητες-Μεσαθούρι-Στραπουριές-Μένητες σε τμήματα των διαδρομών 1, 10, 9 και 9b. Μία άκρως πολυπολιτισμική ομάδα με συμμετέχοντες κυρίως από Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστραλία, Ελβετία και Αυστρία και λιγότεροι Έλληνες από Μένητες, Λάμυρα, Βακόνι, Μεσαθούρι, Απροβάτου, Κατάκοιλο, Χώρα αλλά και Αθήνα, Βόλο και Στούπα! Λίγα κλαδέματα, συμμαζέματα σε κάποιες ξερολιθιές που είχαν πέσει στο μονοπάτι και περισυλλογή σκουπιδιών ήταν το συνολικό μας έργο.

Ξεκινήσαμε από τις εντυπωσιακές πηγές των Μενήτων ακολουθώντας το μονοπάτι 1b ώσπου συναντήσαμε το μονοπάτι 1 με κατεύθυνση τα πανέμορφα χωριά Λάμυρα, Μεσαθούρι και Στραπουργιές με την μοναδική θέα. Στο διάβα μας περάσαμε από μικρά τοξωτά γεφύρια, καταπράσινες ρεματιές, όμορφα καλοδιατηρημένα σπίτια, το Παρθεναγωγείο των Λαμύρων με τον γέρο-πλάτανο, τον περίφημο Πύργο του Αθηναίου.

Στη διαδρομή μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Η Μαρία Σγουρίδου και ο Χάρης Κοκκαλιάρογλου που ήταν στην παρέα μας, φτάνοντας στο σπίτι τους, μας φίλεψαν με καλούδια και απολαύσαμε την υπέροχη θέα της Χώρας από την αυλή τους.

Μετά πήραμε για το μονοπάτι 10 με κατεύθυνση το γήπεδο των Στραπουργιών, όπου μπήκαμε στο μονοπάτι 9 ανηφορίζοντας προς Άνω Μένητες μέσα από ένα πανέμορφο αγροτικό τοπίο. Κι αν η ανηφόρα μας κούρασε, στη διασταύρωση του 9 με το 9b ψηλά στο βουνό, η συγκλονιστική θέα δυτικής και ανατολικής ακτής του νησιού μάς αποζημίωσε!

Κατηφορίζοντας το 9b, λίγο πριν την επιστροφή μας στις Μένητες, στην πηγή Ζαννάκη, μας περίμενε μια ακόμη έκπληξη: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μενήτων μας κέρασε πασχαλινά εδέσματα και η Benita Salmuth σπιτική λεμονάδα. Επίσης φτιάξαμε και πρωτομαγιάτικα στεφάνια. Φτάνοντας πάλι στις πηγές των Μενήτων κατά τις 16:30 είχαμε πλέον ολοκληρώσει ακόμα μια πεζοπορία φροντίδας.

❤️ Ευχαριστούμε θερμά τον πάντα δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Μενήτων και την Πρόεδρό του και Route Angel της διαδρομής 9b Δέσποινα Χατζόγλου, τους Benita Salmuth, Μαρία Σγουρίδου και Χάρης Κοκκαλιάρογλου για τα κεράσματα και τη φιλοξενία και όλους όσους συμμετείχαν στην πεζοπορία που βοηθούν τα μονοπάτια να παραμένουν ανοιχτά!

➤ Το τμήμα της διαδρομής 1 που περπατήσαμε σε αυτήν την πεζοπορία φροντίδας ψάχνει τον Άγγελό του! Θέλετε να γίνετε μέλος της εθελοντικής ομάδας του Andros Routes, των περίφημων Route Angels και να αναλάβετε αυτή τη διαδρομή ή κάποια άλλη; Συμπληρώστε τη φόρμα εδώ! www.androsroutes.gr/el/forma-aggelwn

Print Friendly, PDF & Email