Ολοκλήρωση δεύτερου 15νθήμερου εθελοντικής εργασίας της ΕΛΙΞ στο αγγειοπλαστείο Κοζανίτη

27 28

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 6/9/2011 το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας της ΕΛΙΞ, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου, με την υποστήριξη του Δήμου Άνδρου, χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και αντικείμενο, τον καθαρισμό, μερική αναστήλωση, αποτύπωση και σήμανση των σταμνάδικων Παντερλή στην Καλαμιά Ραχών Κορθίου & Ελευθερίου στην Αγ. Μαρίνα Κορθίου Άνδρου. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε επιστημονικά από τον ερευνητή Γιώργο Σπέη και την αρχαιολόγο Ειρήνη Γαβριλάκη, καθώς και από τους Ευάγγελο Παπαδάκη, μηχανολόγο ηλεκτρολόγο, Σταύρο Βιδάλη, αρχιτέκτονα και φωτογραφικά από τον Αλέξανδρο Μαβή.

Αναλυτικότερα ακολουθούν γενικές πληροφορίες για τους χώρους που έγιναν οι εργασίες.

Σταμνάδικο Παντερλή, Καλαμιά Ραχών Κορθίου

Το εργαστήριο, συνάγεται από προφορικές μαρτυρίες πως λειτουργούσε πριν από τον Β¨Παγκόσμιο πόλεμο, χωρίς ωστόσο να έχει εξακριβωθεί η χρονολογία έναρξης λειτουργίας του.  Η οικογένεια Παντερλή από το Ρωγό Κορθίου λειτούργησε το εργαστήριο μέχρι το 1946, οπότε και όλα τα μέλη της χάθηκαν από έκρηξη νάρκης. Η λειτουργία του παρατάθηκε για 2 ακόμη χρόνια από το βοηθό τους, Κώστα Ζερτοπούλη, οπότε και διακόπηκε οριστικά. Παρήγαγε μη αλειφωτά κεραμικά χρηστικά αντικείμενα, ενώ άγνωστο παραμένει το κατά πόσο διατήρησε στοιχεία ντόπιας κεραμεικής ή εισαγόμενα. Το 2008 καταγράφηκε για πρώτη φορά.

Σταμνάδικο Μπαρμπά Παντελή Ελευθερίου, Αγ. Μαρίνα Κορθίου

Το εργαστήριο αποτελείται από κτήρια διαφόρων εποχών, ενώ το καμίνι συνιστά τυπικό σιφναίικης τεχνοτροπίας προβιομηχανικό του Αιγαίου. Συνάγεται από προφορικές μαρτυρίες ότι λειτουργούσε την περίοδο κοντά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να έχει εξακριβωθεί η χρονολογία έναρξης λειτουργίας του. Η οικογένεια που λειτούργησε το εργαστήριο ήρθε στην Άνδρο από τη Σίφνο στις αρχές του 1900 και αρχικά λειτούργησε καμίνι στον οικισμό της Αγ. Μαρίνας, για να μεταφερθεί αργότερα στο εν λόγω εργαστήριο κοντά στον ποταμό. Το εργαστήριο παρήγαγε μη αλειφωτά κεραμικά χρηστικά αντικείμενα, ενώ σταμάτησε τη λειτουργία του την δεκαετία του 1970. Το 2008 καταγράφηκε για πρώτη φορά.

Για περισσότερες φωτογραφίες:
https://picasaweb.google.com/olgandroscinema/AgRWoH?authuser=0&authkey=Gv1sRgCMaDy7zhyMOm0AE&feat=directlink

Προς τιμήν των εθελοντών διοργανώθηκε τιμητική γιορτή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου στην Αγία Τριάδα, με μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Ύστερα από σύντομες ομιλίες εκπροσώπων των διοργανωτών φορέων και των επιστημόνων που στήριξαν το πρόγραμμα, οι εθελοντές παρουσίασαν στην κοινωνία της Άνδρου την εμπειρία τους στο νησί. Ο Δήμαρχος Άνδρου έδωσε ονομαστικούς επαίνους στους εθελοντές, ενώ εκ μέρους του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους εθελοντές. Ακολούθησε γιορτή με τοπικά εδέσματα, προσφορά φορέων και ιδιωτών και παραδοσιακή μουσική.

https://picasaweb.google.com/olgandroscinema/__?authuser=0&authkey=Gv1sRgCI_y-6zvquHJ9AE&feat=directlink

(για περισσότερες φωτογραφίες).

Θα ακολουθήσει απολογισμός του όλου εθελοντικού έργου.

Print Friendly, PDF & Email
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση