Εθελοντικός καθαρισμός αγγειοπλαστείων Άνδρου σε συνεργασία με την ΕΛΙΞ

 

Φέτος το καλοκαίρι το ερευνητικό κέντρο Άνδρου  συνεργάζεται με το Μ.Κ.Ο. ΕΛΙΞ και το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής και με την υποστήριξη του Δήμου Άνδρου και υλοποιεί δύο 15νθήμερα προγράμματα εθελοντικής εργασίας με στόχο την ανάδειξη και την αναβίωση της παράδοσης του τόπου καθώς και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της.

Από τις 4 Αυγούστου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα επιμεληθούν τον καθαρισμό των παλαιών αγγειοπλαστείων της Άνδρου από τα διάφορα φερτά υλικά. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων θα γίνει μερική αναστήλωση και αποτύπωση των αγγειοπλαστείων, με σκοπό την μελέτη, την αποκατάσταση και ανάδειξη  των αγγειοπλαστείων Κοζανίτη στον Αμμόλοχο Άνδρου, καθώς και αγγειοπλαστείων στην περιοχή Αγ. Μαρίνας και Καλαμιάς Κορθίου. Επίσης οι εθελοντές θα αναλάβουν την σήμανση των χώρων, ώστε να καταστούν προσβάσιμοι και ελκυστικοί στους επισκέπτες. Βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι η αναβίωση-εξιστόρηση της παράδοσης του νησιού.

Έρευνες έχουν δείξει πως η εξέλιξη της αγγειοπλαστικής στην Άνδρο, τα τελευταία 100 χρόνια συμβάδισε με την εξέλιξη της κοινωνίας της Άνδρου. Εντοπίσθηκαν 80 διαφορετικά είδη αγγειοπλαστικής, κάνοντας της Άνδρο ένα πολύ πλούσιο τόπο για μελέτη και παρατήρηση της νεώτερης κεραμικής. Οι αγγειοπλάστες ως επί το πλείστον ήταν αγρότες και στα εργαστήριά αυτά πραγματοποιούσαν μερικές από τις πολλές λειτουργίες που υπήρχαν, και υπάρχουν, στο χώρο τους (όπως το πατητήρι, η κτηνοτροφία, οι καλλιέργειες κλπ.).

Από την μακρόχρονη εμπειρία μας γνωρίζουμε πως οι πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται με εθελοντές από πολλές χώρες, έχουν πολλαπλά οφέλη, τόσο στο επίπεδο της πραγματοποίησης ενός σημαντικού έργου για μια τοπική κοινωνία, όσο και στο επίπεδο της βαθύτερης γνωριμίας ατόμων από το εξωτερικό με την παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας μας

Ta  15θήμερα προγράμματα διεθνούς εθελοντισμού (4-20/08/2011 και 21/08 – 06/09/2011) , καθαρισμού, μερικής αναστήλωσης, αποτύπωσης και σήμανσης θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη του Δήμου Άνδρου (χρηματοδότηση Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού).

  ΕΛΙΞ 25 χρόνια δράσεις  

Print Friendly, PDF & Email
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση