Η Lori από τη μακρινή Νεβάδα γοητεύτηκε από τα μονοπάτια της Άνδρου και μας έστειλε το παρακάτω κείμενο και φωτογραφίες. Την ευχαριστούμε θερμά και περιμένουμε πάλι να επισκεφθεί την Άνδρο και τα μονοπάτια της.

Ονομάζομαι Lori Berry Rathsack, είμαι μια νέα εξήντα ενός ετών και κατάγομαι από τη “μεγαλύτερη μικρή πόλη του κόσμου”, το Reno της Νεβάδα. Το Reno είναι κοντά στα σύνορα με την Καλιφόρνια και στην πανέμορφη ορεινή λίμνη Tahoe όπου πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής μου ηλικίας με σκι, κολύμπι, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, ψάρεμα, γκολφ και φυσικά πεζοπορία. Η λίμνη Tahoe έχει υπέροχο καιρό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, έτσι ο σύζυγός μου και εγώ μεγαλώσαμε τον γιο και την κόρη μας εκεί λόγω της ποιότητας ζωής που προσφέρει η περιοχή. Επίσης ήμουν τυχερή που οι γονείς μου αγαπούσαν τα ταξίδια, έτσι γνώρισα ένα μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών πριν κλείσω τα δεκατρία μου χρόνια.

Επέλεξα να εξερευνήσω τα ελληνικά νησιά λόγω της μεγάλης ποικιλίας των μονοπατιών τους. Όταν έψαχνα για τις καλύτερες πεζοπορικές περιοχές, διαπίστωσα ότι η ιστιοσελίδα του Androsroutes.com ήταν η πιο ενδιαφέρουσα λόγω της ευρωπαϊκής πιστοποίησης και της ποικιλίας μονοπατιών που επέτρεπαν να ταξιδέψει κανείς από τη μια άκρη του μεγάλου νησιού ως την άλλη. Δεδομένου ότι ήταν εύκολο να επιστρέψω στην Αθήνα, σχεδίασα να περάσω τις τελευταίες πέντε μέρες μου στην Άνδρο.

Ενώ βρισκόμουν στο πολύμορφο νησί, περπάτησα το 11α, συμπεριλαμβανομένου ενός μέρους του 9 για την πανοραμική θέα στη θάλασσα, το 4 για τα ερείπια των νερόμυλων (όπου άλεθαν σιτάρι) και τα μελισσοκομεία καθώς και τη γραφική θέα προς το ποτάμι και τα ορεινά χωριά, και το 10 από τις Μαίνητες στη Χώρα, όπου τα αγριολούλουδα ανθίζανε και η βουνοπλαγιά με τις πηγές του νερού ήταν καταπράσινη. ΤΙ ΟΜΟΡΦΙΑ!

Την τελευταία ημέρα μου είχα κάτι δουλειες με την τράπεζα στο Γαύριο, οπότε επέστρεψα στην βάση μου, το Μπατσί, περπατώντας το 15 και το 16. Πέρασα μέσα από χτήματα με κατσίκια και πρόβατα, καθώς και από ένα μαγευτικό μοναστήρι στην κορυφή του βουνού, με αποτέλεσμα μια άλλη αξέχαστη μέρα. Τέλος, έκανα μια βόλτα στην παραλία για ένα μπάνιο λίγο πριν φύγω από την Άνδρο.

Όσον αφορά την κατάσταση των μονοπατιών, έκρινα ότι όλα ήταν καλά σηματοδοτημένα και συντηρημένα. Ωστόσο, λόγω των πολλών απότομων τμημάτων, των ογκόλιθων και των σαθρών βράχων, ήταν καλό που είχα κάθε μέρα μαζί μου τα μπαστούνια πεζοπορίας. Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα μια «περιπέτεια πεζοπορίας» στην Άνδρο. Η ποικιλία των μονοπατιών, η μαγευτική θέα και η εύκολη πρόσβαση με πλοίο από την Αθήνα καθιστούν την Άνδρο μια τέλεια νησιώτικη απόδραση για οικογένειες και για λάτρεις της πεζοπορίας.

Print Friendly, PDF & Email