Κείμενο: Άννα Καλατζή, Άννα Βούλγαρη
Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου

Η Άβυσσος είναι μέρος του μεγάλου κάμπου και όπως τη περιγράφει ο Δημήτριος Ι. Πολέμης “σ’ ένα σημείο στη μέση του κάμπου που αναβλύζει ασυνήθως μεγάλη ποσότητα νερού, η λεγόμενη Άβυσσος…” Το νερό αυτό εδώ και πολλά χρόνια μεταφέρεται υψηλά στον λόφο με αντλίες και χρησιμοποιείται για την ύδρευση της Χώρας”.

Πρόσφατα ο Δήμος Άνδρου πραγματοποιεί “καθαρισμό ευπρεπισμό εξωτερικού χώρου & στη συνέχεια τοποθέτηση νέων σύγχρονων αντλιών” διότι, καθώς επικοινωνήθηκε “20 χρόνια είχε να καθαρισθεί το κανάλι απορροής ομβρίων & υπερχείλισης στην “Άβυσσο”. Κατά συνέπεια, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας το έργο αυτό έπρεπε όχι μόνον να είχε γίνει από “προχθές ” αλλά να είχε ξαναγίνει πολλές φορές μέσα σε αυτή την εικοσαετία, αφού το νερό της Αβύσσου τροφοδοτεί όλη τη Χώρα και τα περίχωρα της και η κύρια πηγή νερού πρέπει να είναι πεντακάθαρη!

Παράλληλα μπροστά από το αντλιοστάσιο περνά το μονοπάτι νο.17 του πεζοπορικού δικτύου του andros routes και μάλιστα το συγκεκριμένο μονοπάτι συντηρείται και καθαρίζεται από τη βλάστηση 4 φορές το χρόνο από τους εθελοντές του εγχειρήματος με τη βοήθεια του Συλλόγου Λειβαδίων ή και τη συνδρομή εργατών. Επειδή η διαδρομή αυτή είναι από τις πιο δημοφιλής για τους κατοίκους της Χώρας και των Λειβαδίων και χρησιμοποιείται καθημερινά από πολύ κόσμο της περιοχής για περπάτημα, τρέξιμο ή βόλτα με το κατοικίδιό τους, θα θέλαμε μία έγκυρη και σαφή ενημέρωση (χωρίς να έχουμε, εννοείται, καμία πρόθεση να υποδείξουμε στον Δήμο πως πρέπει να κάνει τις συντηρήσεις σε ένα τόσο βασικό θέμα όπως το αντλιοστάσιο ύδρευσης) σχετικά με το πότε θα αποκατασταθεί το μονοπάτι και επίσης για ποιο λόγο, στα πλαίσια του καθαρισμού, κόπηκαν δέντρα στο σημείο αυτό, τα οποία συναποτελούσαν τη χλωρίδα της περιοχής και την ομορφιά της διαδρομής, που συντηρούμε και προστατεύουμε για το κοινό όφελος τόσο των κατοίκων της περιοχής που απολαμβάνουν τη διαδρομή όσο και τη προβολή της Άνδρου ως το καλύτερο πεζοπορικό προορισμό.

Print Friendly, PDF & Email