Η ξενάγηση στη Ζαγορά

Κοντά στα 50 άτομα, μόνιμοι και εποχικοί κάτοικοι της Άνδρου, από πολλά διαφορετικά μέρη του νησιού, όλων των ηλικιών και διαφορετικών εθνικοτήτων, συμμετείχαμε στην ξενάγηση στην αρχαία γεωμετρική πόλη της Ζαγοράς. Με πολύ καλό καιρό και υπέροχα χρώματα ύστερα από τη βροχή, πεζοπορήσαμε μέχρι το οροπέδιο της Ζαγοράς, επί της διαδρομής με σήμανση νο 7 και σε περίπου μισή ώρα συναντήσαμε τους οικοδεσπότες μας, τον υπεύθυνο της Αυστραλιανής ανασκαφικής ομάδας κ. Σταύρο Πασπαλά και τους συνεργάτες του.
Αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, οι υπεύθυνοι της ανασκαφής μας έδειξαν τη δουλειά τους και τα πιο πρόσφατα ευρήματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου. Περνώντας μας από διάφορα σημεία της ανασκαφής, εντός και εκτός των τειχών της πόλης, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις επί μέρους ομάδες φοιτητών από την Αυστραλία που εργάζονται στην ανασκαφή επί τω έργω. Οι ξεναγοί μας μοιράστηκαν μαζί μας νέες γνώσεις, υποθέσεις και συμπεράσματα, αλλά πάνω από όλα μας μετέφεραν το μεράκι και την αγάπη τους για τη μυστήρια, σε μεγάλο ακόμη βαθμό, αρχαία πόλη της Άνδρου.

Η ξενάγηση διήρκησε περίπου 2 ώρες εν μέσω μικρών βροχοπτώσεων που όμως δεν φάνηκε να πτοούν την πολυάνθρωπη ομάδα μας. Φιλόξενο κέρασμα μας προσφέρθηκε από τους υπευθύνους της ανασκαφής στην υποτυπώδη στέγη της όπου βρήκαμε για λίγο καταφύγιο από τη βροχή.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπεύθυνο της ανασκαφής κ. Σταύρο Πασπαλά αλλά και την πολυμελή ομάδα επιστημόνων που αφιέρωσαν ενέργεια, σκέψη και πολύ σωματική εργασία για να φωτίσουν λίγο περισσότερο τα μυστικά της αρχαίας πόλης. Ευχαριστώ και στους συμμετέχοντες που ήρθαν από διάφορα μέρη του νησιού, αψηφώντας τον καιρό, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Άνδρου.
Υπενθυμίζουμε την παρουσίαση των ευρημάτων της ανασκαφής που θα γίνει από τους υπευθύνους της ανασκαφής την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στο Κινηματοθέατρο Χώρας στις 19.00’.

Print Friendly, PDF & Email
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση