Ολλανδική φροντίδα στα μονοπάτια της Άνδρου…: τελευταίες μέρες !

Το έργο φροντίδας των μονοπατιών της Άνδρου με τη βοήθεια των 16 φίλων Ολλανδών εθελοντών που ταξίδεψαν ειδικά για το σκοπό αυτό με δικά τους έξοδα στην Άνδρο συνεχίστηκε τη Πέμπτη & Παρασκευή 27 & 28 Οκτωβρίου στις περιοχές της Πίσω Μεριάς και της Μονής Τρομαρχίων στο Κόρθι. Στις ίδιες περιοχές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ζεστή Ανδριώτικη φιλοξενία από κατοίκους, συλλόγους και επαγγελματίες των περιοχών.

Αναλυτικότερα τη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 οι φίλοι Ολλανδοί εθελοντές εργάστηκαν με την καθοδήγηση των εθελοντών Andros Routes (Βασίλη Κουρή, Ulli Sthalman, Richard Gillespie) σε τμήμα παράπλευρης διαδρομής της διαδρομής 4 που συνδέει το Κόρθι με τη Μονή Τρομαρχίων, στην περιοχή Αμμονακλειού και σε παρακλάδι που οδηγεί στο ξωκλήσσι της Αγίας Τριάδας, ύστερα από συνεννόηση με τον Δημοτικό Σύμβουλο Κορθίου Γιακουμή Σκόρδο. Κλάδεψαν αυξημένη βλάστηση, σήκωσαν πεσμένες πέτρες και επισκεύσασαν σκαλιά σε σημεία που ήταν απαραίτητο για να βελτιωθεί η βατότητα της διαδρομής. Το κολατσιό τους προσέφερε το εστιατόριο “Λιθοδομή” στον Όρμο Κορθίου και ο Σύλλογος Γυναικών Κορθίου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον Όρμο Κορθίου όπου απήλαυσαν πλούσιο γεύμα προσφορά του εστιατορίου του Δημήτρη Γιγίνη “Sea Satin Nino”.

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 οι φίλοι Ολλανδοί εθελοντές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ακοικτή πεζοπορία φροντίδας γνωρίζοντας κι άλλους ντόπιους εθελοντές κι επισκέπτες της Άνδρου σε κυκλική διαδρομή γύρω από τη Μονή Τρομαρχίων. Το κολατσιό τους προσέφερε το εστιατόριο “Λιθοδομή” στον Όρμο Κορθίου και ο Σύλλογος Γυναικών Κορθίου. Στο τέλος της πεζοπορίας επισκέφθηκαν το Μοναστήρι στο οποίο τους ξενάγησε ο επίτροπος της εκκλησίας Δημήτρης Γριμάνης. Εν συνεχεία η ευχάριστη παρέα των εθελοντών μεταφέρθηκε στις Μένητες όπου απόλαυσε κέρασμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μενήτων και πήρε γεύση από τα παραδοσιακά Ανδριώτικα χοιροσφάγια. Το απόγευμα οι εθελοντές επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελιάς.

Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 οι εθελοντές πήραν το δρόμο της επιστροφής για το Γαύριο και επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιόπολης. Στο Γαύριο τους περίμενε θερμή τελετή αποχαιρετισμού στο μεζεδοπωλείο “Εν Γαυρίω” με φαγητό που προσέφεραν οι Εριέττα Παπαιωάννου και Πάνος Γεωργίου, η Ραλλού Κούση και η οικοδέσποινα Αλέκα που κέρασε και τα ποτά των εθελοντών. Οι εθελοντές παρέλαβαν αναμνηστικό δίπλωμα που επιμελήθηκε γραφιστικά και στα κείμενα ο Αχιλλέας Κλεισούρας κι εκτυπώθηκε με τη φροντίδα του Γιάννη Μαμάη από τις εκδόσεις Gutenberg. Στους εθελοντές δόθηκαν ως αναμνηστικά δώρα παραδοσιακά προϊόντα Άνδρου: σαπούνια “Thank you” που κατασκεύασε ειδικά για τους Ολλανδούς εθελοντές η Ελένη Κουρτέση – “Soap by Eleni” που στηρίζει αδιάλειπτα την προσπάθεια μας, παραδοσιακά αμυγδαλωτά και παστέλι προσφορά της οικογένειας Ζαννάκη από το ζαχαροπλαστείο “Ανθός Γαυρίου” και βαζάκια με μαρμελάδα της Μαρίας Λυπήρου από το κατάστημα “Φουσκοθαλασσιές” στο Μπατσί.

Όλες οι μεταφορές των εθελοντών προς και από τους χώρους εργασίας έγιναν με πούλμαν του Δήμου Άνδρου. Νερά χορήγησε η ΣΑΡΙΖΑ.

Ο Βαγγέλης Λουκίσας της “Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου” ήταν κοντά μας τις μέρες αυτές φωτογραφίζοντας τους εθελοντές και βοηθώντας στη λήψη συνεντεύξεων με τις εντυπώσεις τους, που να συμπεριληφθούν σε προωθητικό ταινιάκι.

Μεγάλη ευγνομωσύνη απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα στο νησί μας για να συνδράμουν τη φροντίδα των μονοπατιών, αλλά και σε όσους κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού ανταποκρίθηκαν με τη προσφορά τους, ώστε οι επισκέπτες μας να γνωρίσουν μια θερμή φιλοξενία.

Τα μονοπάτια της Άνδρο μας συνδέουν τελικά όχι μόνο εντός νησιού αλλά και με όλο τον κόσμο…!

Print Friendly, PDF & Email