3η μέρα των Ολλανδών εθελοντών στα μονοπάτια μας !

Η τρίτη μέρα των Ολλανδών εθελοντών αφιερώθηκε στη περιοχή Αποικίων και Απατουρίων. Οι 12 Ολλανδοί εθελοντές και οι 5 ντόπιοι εθελοντές εργάστηκαν σε 3 σημεία ανοίγοντας παλαιά φραγμένη διαδρομή και μαζεύοντας τεράστιο όγκο σκουπιδιών. Αναλυτικότερα καθαρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος φραγμένου τμήματος που συνδέει το παρακλάδι προς Πυθάρα με τη ρεματιά και το λιοτρίβι των Αποικίων και μαζεύτηκε ένα ημιφορτηγό σκουπίδια που ήταν πεσμένα στην παρακείμενη του δρόμου ρεματιά.

Τα σκουπίδια αυτά είτε είχαν πεταχτεί απερίσκεπτα ρεματιά, είτε είχαν κατρακυλήσει από τους κάδους ανακύκλωσης που τελευταία τοποθετήθηκαν ψηλότερα της ρεματιάς. Λίγο το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα τελευταία δεν συλλεγόντουσαν, λίγο ο αέρας και κυρίως η αδιαφορία του κόσμου συντέλεσαν στη συσσώρευση τεράστιου όγκου που βεβήλωναν την υπέροχη ρεματιά. Ενώ αρχικά η σκέψη ήταν να μαζευτούν τα σκουπίδια που ήταν κοντά στο δρόμο, εν τέλει ένα μίγμα ενθουσιασμού των ανθρώπων αλλά και ενόχλησης για τη κατάσταση που είδαν, ώθησαν στο πλήρη καθαρισμό της ρεματιάς. Τα σκουπίδια μαζεύτηκαν σε πολυάριθμες σακκούλες με τη βοήθεια της Ευγενίας Μπαφαλούκου και με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής που μας έδωσαν και σκοινί για να ανεβάσουμε τις συγκεντρωμένες βαριές σακκούλες από τη ρεματιά στο κεντρικό δρόμο. Ο Βαγγέλης Λουκίσας -πολύτιμος βοηθός και κάμεραμαν φόρτωσε όλες τις σακκούλες στη καρότσα του αγροτικού του οχήματος.

Το έργο των επί μέρους ομάδων εθελοντών ενίσχυσαν με όμορφα Αποικιανά κεράσματα η Ξενούλα Γιαβρίδη και ο Άλεξ Παλυβός.

Με τους Ολλανδούς εθελοντές εργάστηκαν και οι ντόπιοι εθελοντές Andros Routes, Δημήτρης Μπόθος, Νίκος Παρασκευόπουλος, Μυρτώ Αποστολοπούλου και Όλγα Καραγιάννη. Τα κολατσιά των εθελοντών κέρασε ο φούρνος του Γαρύφαλου στη Μεσαριά.

Το μεσημέρι η ομάδα των εθελοντών απόλαυσε πλουσιοπάροχο γεύμα στο ανακαινισμένο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στα Αποίκια με τη θερμή φιλοξενία και τα μαγειρέματα των: κα.Σούλα, κα.Φωτεινή Μπαρού, κα. Άννα Τσινάκη, κα.Κούλα Ραϊση, κα. Θοδώρα Σπέρτου, κα.Πόπη Πατήρη και η κα. Μαρία Ραϊση.

Οι εθελοντές εν συνεχεία ξεναγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του Μοναστηριού και εντυπωσιασμένοι αποχώρησαν για σύντομη ξεκούραση στη Χώρα. Το απόγευμα πήραν λίγη γεύση Χώρας επισκεπτόμενη το νεοκλασσικό σπίτι της Αθηνάς Κυρτάτα και του Σάκη Αντωνόπουλου με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και αμέσως μετά η ΚΙνηματογραφική Λέσχη πρόβαλλε σε ειδική προβολή για τους εθελοντές τη “Μικρά Αγγλία” με αγγλικούς υποτίτλους..

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνεισέφεραν σε μια ακόμη υπέροχη μέρα με ουσιαστικό έργο για την Άνδρο αλλά και μια προβολή του νησιού με πιο ανθρώπινο χαρακτήρα !

Print Friendly, PDF & Email