Φωτογραφίες: Δημήτρης Μπόθος

Στις 4 & 5 Νοεμβρίου 2017 είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε το εγχείρημα μας για τα μονοπάτια της Άνδρου και τη πιστοποιημένη διαδρομή Andros Route, στα πλαίσια της συμμετοχής μας στη 1η Πανελλήνια συνάντηση μονοπατιών στη Βυτίνα της Αρκαδίας.

Η διοργάνωση, που αποτέλεσε σημαντική πρωτοβουλία των συναδέλφων του Menalon Trail, είχε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή καθώς σε αυτή προσήλθαν πολυάριθοι φορείς συντήρησης και προβολής πεζοπορικών διαδρομών, διοργάνωσης ταξιδιών για πεζοπορία και εθελοντικών δράσεων αλλά και φορείς της Κεντρικής, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

H πρώτη μέρα της διημερίδας αφιερώθηκε στη παρουσίαση πεζοπορικών διαδρομών της Ελλάδας και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη φροντίδα τους.

Στη πρώτη ενότητα δόθηκε διακριτός χρόνος στις πιστοποιημένες διαδρομές της Ελλάδας να παρουσιάσουν το έργο τους (Menalon Trail, Andros Route, Ursa Trail) αλλά και σε αυτές που βρίσκονται στη διαδικασία της πιστοποίησης Leading Quality Trails-Best of Europe (Χίος, Σκιάθος, Ξάνθη και Ήπειρος). Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν εγχειρήματα συντήρησης και ανάδειξης πεζοπορικών διαδρομών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τη Σίφνο, τα Κύθηρα, στις Πρέσπες και στη Τήνο. Παρουσιάστηκε επίσης η πρωτοβουλία Μονοπάτια Πολιτισμού της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αλλά και πρωτοβουλίες πολιτών και επιχειρήσεων από την Αίγινα, τη Καστοριά, τη Κάρπαθο, την Αμοργό, την Εύβοια, τον Υμηττό, τη Ξάνθη κα.

Η δεύτερη ενότητα αφιερώθηκε στο νομικό καθεστώς φροντίδας των μονοπατιών με εισηγήσεις από εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ υπήρξαν και εισηγήσεις για το ρόλο των πεζοπορικών διαδρομών ως μοχλών βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης από ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ, του ΕΟΤ,  ειδικού εμπειρογνώμονα σε ζητήματα τουρισμού, κα.

Η παρουσίαση της πιστοποιημένης διαδρομής της Άνδρου αλλά και το ευρύτερο εγχείρημα Andros Routes προκάλεσε ενδιαφέρον σε πολλούς συμμετέχοντες, γεγονός που μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε ενδιαφέρουσες γνωριμίες και γόνιμες ανταλλαγές απόψεων με πολύ κόσμο.

Η διοργάνωση ανάδειξε μεταξύ άλλων τη πληθώρα ανθρώπων και φορέων που εμπλέκονται στο πεδίο της πεζοπορίας αλλά και του πεζοπορικού τουρισμού και τη σημαντική εξέλιξη που σταδιακά επιτελείται στο πεδίο αυτό σε όλη την Ελλάδα, όπως και τον καθοριστικό ρόλο του εθελοντισμού στο πεδίο αυτό.

Η δεύτερη μέρα περιέλαβε πεζοπορία σε τμήμα του Menalon Trail και το απόγευμα παρουσιάσεις πεζοπορικών διαδρομών αλλά και στοιχεία των πεζοπορικών αγορών εκπροσώπων περιοχών του Λουξεμβούργου, της Γερμανίας του Βελγίου και της Γαλλίας. Την εκδήλωση πλαισίωσαν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπορίας (European Ramblers Association) κι ένας εκ των τριών Αντιπροέδρων.

Η προσπάθεια Andros Routes τιμήθηκε στο τέλος της διημερίδας από τους εκπροσώπους του Mainalon Trail με αναμνηστικό μετάλλειο δίνοντας συμβολικά τη σκυτάλη της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών (η σκυτάλη  παραδόθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ. κ.Γιώργο Κούλαλη στην Όλγα Καραγιάννη, υπεύθυνη της Andros Routes, παρουσία του Δημάρχου Γορτυνίας κ.Γιάννη Γιαννόπουλου, του Προέδρου της ERA κ.Boris Micic, και του Προέδρου της Μαιναλον Κοιν.Σ.Επ. κ.Ιωάννη Λαγού) που προγραμματίζουμε με μεγάλη χαρά στην Άνδρο σε ένα χρόνο από τώρα. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες !

Για περαιτέρω πληροφόρηση , ενημερωθείτε  από τα παρακάτω δημοσιεύματα https://www.drt915.gr/diimeri-sinantisi-se-vitina-dimitsana-gia-ta-pistopiimena-monopatia-vidsph/  και  https://typos-i.gr/article/pairnontas-ta-boyna-me-swsto-tropo

Print Friendly, PDF & Email