Στην πεζοπορία φροντίδας πύργος Αγίου Πέτρου-Μονή Αγίας-Μπατσί !

Κείμενο : Αλέξανδρος Βραχνός– Συντονιστής Πεζοπορίας

Φωτογραφίες : Μ. Λαμπριάδου – Θ. Τριανταφύλλου

Το Σάββατο 23.3.2019  συναντηθήκαμε στο Μπατσί,  20 άτομα από πολλαπλές προελεύσεις , κάτοικοι Άνδρου Έλληνες και ξένοι, Αθηναίοι -Ανδριώτες , Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι επισκέπτες ,  όλοι τελικά λάτρεις της Άνδρου και μεταφερθήκαμε στην αφετηρία της διαδρομής μας στις ρίζες του επιβλητικού Πύργου του Αγ. Πέτρου. Ένα μνημείο Ελληνιστικής εποχής από τα καλύτερα διατηρούμενα του είδους του στις Κυκλάδες.

Μετά από μία σύντομη ιστορική αναδρομή του συντονιστή της πεζοπορίας στην ταυτότητα του Πύργου , ανεβήκαμε πολλά σκαλιά για να περάσουμε μέσα από το γραφικό χωριό του Αγ. Πέτρου , με μία στάση στην μικρή πλατεία με την πηγή και τον γέρο πλάτανο. Ήπιαμε νερό γεμίσαμε τα παγούρια μας και αφήσαμε το μονοπάτι Νο 15 και ακολουθήσαμε το Νο 16 προς Μπατσί. Συνεχίσαμε την σύντομη ανάβαση έως την κορυφή.

Παίρνοντας μία ανάσα αρχίσαμε την άνετη κατάβαση ανάμεσα στο καταπράσινο μικρό οροπέδιο προς την Μονή της Αγίας που φαινόταν σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του απέναντι βουνού μπροστά μας  .

Ο βοριάς δυνατός , φυσούσε και μας ψύχραινε ευχάριστα κάτω από ένα καταγάλανο ουρανό με τον ήλιο να λαμπιρίζει και να μας μαυρίζει. Το Αιγαίο στα δεξιά μας να λαμποκοπάει με τα Γαυριονήσια  σκούρες ράχες ακατάστατα φυτεμένες.

Κατά τις 2:00 μμ φτάσαμε στο Μοναστήρι της Αγίας όπου καθήσαμε στα πεζούλια την ηλιόλουστης εισόδου του , φάγαμε κάτι απλό αλληλοκεραστήκαμε κτυπήσαμε το κουδούνι και μας άνοιξε η ηγουμένισσα .

Επισκεφτήκαμε την παλαιά εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και η ηγουμένισσα μας είπε δύο λόγια για την ιστορία του μοναστηριού, που ξεκίνησε να κτίζεται τον 9ο αιώνα.

Μέσα στο ηλιόλουστο απόγευμα συνεχίσαμε την κατάβαση μας προς το Μπατσί στο ελαφρώς κακοτράχαλο μονοπάτι σταματώντας να απολαύσουμε την υπέροχη θέα του λαμπιρίζοντος Αιγαίου μπροστά μας.

Καταλήξαμε στην παραλία του Μπατσιού,  εμφανώς ευχαριστημένοι όλοι, από μία άνετη και υπέροχη διαδρομή στα μονοπάτια της Άνδρου. Τα καταπράσινα βουνά , τα αξιοθέατα , με το μπλέ λαμπιρίζον Αιγαίο πάντα στο ορίζοντα.

Print Friendly, PDF & Email