Στην πεζοπορία φροντίδας Φάλικα-Προφήτης Δανιήλ-Βραχνού-Λιβάδια!

Κείμενο : Γιώργος Βρεττός – Συντονιστής Πεζοπορίας

Φωτογραφίες : Μ. Λαμπριάδου – Θ. Τριανταφύλλου

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων πεζοποριών συντήρησης  της ANDROS ROUTES, που σκοπό έχουν να φέρουν όσο γίνεται περισσότερο κόσμο κοντά στα μονοπάτια και στις ομορφιές του νησιού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου η ετήσια πεζοπορία συντήρησης στο μονοπάτι 18 και συγκεκριμένα στο τμήμα από τα Φάλλικα έως την Χώρα.

Συναντηθήκαμε στην Χώρα, μία εξαιρετική ηλιόλουστη μέρα, και με λεωφορείο ανεβήκαμε στον οικισμό των Φαλλίκων.  Την ομάδα μας αποτελούσαν 16 άτομα, μόνιμοι και εποχιακοί κάτοικοι και επισκέπτες. Βενιαμίν μας η Βερενίκη Λυδία Τατάκη μαθήτρια της Πέμπτης Δημοτικού και άριστη πεζοπόρος!

Στα Φάλλικα μας περίμενε ο κ. Στάθης Αγραφιώτης που μας συνόδευσε στην πορεία μας  στον παραδοσιακό οικισμό και μας  ξενάγησε στην ιστορία και στις ομορφιές του. Επισκευθήκαμε τις πηγές, αμέσως έξω από το χωριό, και προχωρήσαμε προς τον ερημωμένο Πετριά κάτω από την επιβλητική μονή της Παναχράντου. Εκεί ο Στάθης Αγραφιώτης μας αποχαιρέτησε και εμείς συνεχίσαμε την πορεία μας  στην κατάφυτη πλαγιά του Γερακώνα,  απολαμβάνοντας σε κάθε βήμα  την άπλετη θέα από την Σταυροπέδα  έως στην Χώρα και απέναντι μέχρι το Βασιλικό και το Πέταλο που κρατούσε ακόμα χιόνια στις κορφές του.

Στον Προφήτη Δανιήλ έγινε η στάση για κολατσιό και ξεκούραση. Η καλυμμένη με την πυκνή βλάστηση,  εύφορη και ποτιζάμενη από την Τρανή Χαμολάκα, γη κρύβει τα θαύματα της. Αλλά με λίγη προσπάθεια πόσα αποκαλύπτονται μπροστά μας: Αμασιές θεριά, κομψά δίπατα κελιά, αλώνια και Περιστερώνες!

Μετά την ξεκούραση μας κατεβήκαμε την απότομη σκάλα του Προφήτη Δανιήλ και κατηφορήσαμε στα Λειβάδια. Είχαμε πλέον ‘ζεσταθεί’ καλά και η απότομη ανάβαση για το Βραχνού που ακολούθησε, ήταν μία μικρή ευχάριστη πινελιά σωματικής έντασης στην εικόνα της πορεία μας. Μετά από μία μικρή στάση στην πηγή του Βραχνού, κατηφορίσαμε χαλαρά μέχρι το παραπόρτι όπου η πορεία μας τερματίστηκε.

Το μονοπάτι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Τα “άγρια” στον Προφήτη Δανιήλ συνεχίζουν ανεβαίνοντας τις μάνδρες να ρίχνουν μερικές πέτρες και που και που να βγαίνει κανένα κλαδάκι, αλλά το τμήμα του μονοπατιού από το Βραχνού ως τα Φάλικα,  που είναι και το μεγαλύτερο, σήμερα χρησιμοποιείται και είναι πλήρως λειτουργικό. Ελλείψει άλλου δρόμου μάλλον.

Στις απώλειες του φετινού δύσκολου χειμώνα δύο νέες ‘βουλιάστρες’, ευτυχώς βατές.

Σε όσους θέλουν να επαναλάβουν την διαδρομή ανεπιφύλακτα προτείνουμε η πορεία να κλείσει με ένα ωραίο μπάνιο στο Παραπόρτι και στην συνέχεια με ένα πατροπαράδοτο φαγοπότι! Κάτι που θα επιδιώξουμε και εμείς στο μέλλον …

Print Friendly, PDF & Email