Κείμενο, φωτογραφίες: Γιάννης Τριδήμας

Το χωριό Γίδες είναι απλωμένο κατά μήκος μιας βαθιάς ρεματιάς με απότομες πλαγιές. Το κατοικημένο κομμάτι του χωριού βρίσκεται ψηλά στη ρεματιά, πίσω από τον Άνω Αγ. Πέτρο. Παλιά κτίσματα βρίσκονται σε όλη τη ρεματιά. Υπάρχουν τέσσερα ερείπια νερόμυλων και πολλές αιμασιές που καλλιεργούνται μέχρι τις Κάτω Γίδες. Το ποτάμι έχει πάντοτε νερό που κάνει την στενή κοιλάδα να μοιάζει με μια πράσινη όαση.

Λίγη ιστορία μέσα στη γεωγραφία

Οι Γίδες είναι ένα χωριό στην Άνδρο κοντά στη Μονή Σωτήρος, σε υψόμετρο 260 μ. και με πληθυσμό 36 κατοίκων. Απέχει από το Γαύριο 7 χλμ. και από τη Χώρα 39 χλμ.

✦ Το 1834 οι Γίδες είχαν 38 οικογένειες και 152 ανθρώπους, η Άνδρος τότε είχε πληθυσμό 13.764

✦ Σημαντικό μνημείο η μονή Παντοκράτορος (Σωτήρα) στη θέση Καμάρα ή Καμάρι. Ιδρυτής της υπήρξε ο εξ Άνδρου μοναχός Μάξιμος Μαγνέντιος ο και Μωησής το 1596, η μονή τιμήθηκε “δια σταυροπηγιακού προνομίου” το έτος 1597 από τον τοποτηρητή του Οικουμενικού θρόνου Αλεξανδρείας Μελετίου Πηγά. Έπαψε να λειτουργεί το 1634 και προσηρτήθη ως μετόχι στην μονή της Αγίας.

✦ Ο Αμόλοχος είχε εξελιχθεί σε ακμάζουσα κωμόπολη, κατά τον 16ο αιώνα ήταν το μόνο χωριό της περιοχής. Πριν από το 1600 είχαν χτιστεί οι Γίδες, αργότερα ο Φελλός και κατόπιν τα υπόλοιπα χωριά της βόρειας Άνδρου.

Πηγές: Καΐρειος Βιβλιοθήκη: περιοδική έκδοση Πέταλον, Δημήτρης Ι. Πολέμης Ιστορία της Άνδρου. Η φωτογραφία της μονής Παντοκράτορος είναι του Βαγγέλη Λουκίσα androsfilm.gr

Print Friendly, PDF & Email