Γαύριο Άνδρου, 1-17 Ιουλίου 2012-

Συνοπτικός απολογισμός προγράμματος διεθνούς εθελοντικής εργασίας για τον καθαρισμό μονοπατιών στην Άνδρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο για φέτος πρόγραμμα διεθνούς εθελοντικής εργασίας στην Άνδρο, υπό τη διοργάνωση του φορέα ΕΛΙΞ, τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη φιλοξενία του Δήμου Άνδρου και τοπικό συντονισμό και οργάνωση από το ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΔΡΟΥ (AndrosRoutesProject).

Η ομάδα εθελοντών, από την 1η έως και τις 17 Ιουλίου, δραστηριοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Υδρούσας και φιλοξενήθηκε, στο Γυμνάσιο Γαυρίου. Απασχολήθηκε με τον καθαρισμό τμημάτων τριών διαδρομών του νησιού και συγκεκριμένα :

  • της διαδρομής Γαύριο-Άνω Γαύριο, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος ευρύτερης διαδρομής προς την περιοχή του Αμμολόχου αλλά και του περσινού έργου που πραγματοποιήθηκε από άλλη ομάδα της ΕΛΙΞ
  • τμήματος της διαδρομής Μπατσί-Κατάκοιλος
  • τμήμα της διαδρομής από τον Κάτω Αγ. Πέτρο προς τον πύργο του Αγ. Πέτρου, συνδράμοντας το έργο τοπικών Συλλόγων που ήδη είχαν ξεκινήσει το έργο αυτό.

Πιο συγκεκριμένα οι 5 γυναίκες και οι 8 άνδρες από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και Νότιο Κορέα, εργάστηκαν σκληρά καθαρίζοντας τις διαδρομές που τους είχαν ανατεθεί. Σημαντική βοήθεια στο έργο τους παρείχε ο Θοδωρής Μαλισιώβας, μέλος του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και ο Μιχάλης Δελαγραμμάτικας.

Οι εθελοντές, στον ελεύθερο χρόνο τους, επισκέφθηκαν αξιοθέατα του νησιού, κολύμπησαν σε κοντινές και πιο απομακρυσμένες παραλίες, ξεναγήθηκαν στο νησί. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την προσπάθεια τους, καθώς αρκετοί φορείς και ιδιώτες συνέδραμαν το πρόγραμμα με ποικιλία παροχών. Ενδεικτικά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αγ. Πέτρου, προσκάλεσε τους εθελοντές σε γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα. Η Αντιδήμαρχος Γαυρίου, Κατερίνα Τζοάνου προσέφερε στους νεαρούς εθελοντές γεύμα με τοπικά εδέσματα, ενώ γεύμα παρέθεσε και η Έφη Ραπτάκη στο κτήμα της στα Λιβάδια. Ο Γιάννης Μπατής παρείχε κέρασμα με τοπικά προϊόντα στους εθελοντές στο κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων του στο Γαύριο. Οι διεθνείς εθελοντές ξεναγήθηκαν από τον Αλέξανδρο Μαβή σε μία από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές του νησιού, ενώ η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου έδωσε την ευκαιρία στους εθελοντές να βιώσουν την ιδιαίτερη εμπειρία του θερινού κινηματογράφου, και μέλη και φίλοι της Λέσχης παρείχαν κεράσματα στους εθελοντές. Οι εθελοντές τέλος φιλοξενήθηκαν στην έκθεση του μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Print Friendly, PDF & Email