Χώρα Άνδρου, 7-23 Αυγούστου 2011

Συνοπτικός απολογισμός προγράμματος διεθνούς εθελοντικής εργασίας για τον καθαρισμό μονοπατιών στην Άνδρο

                             13 12 11

 

 

 

 

 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τρίτο για φέτος πρόγραμμα διεθνούς εθελοντικής εργασίας στην Άνδρο, υπό τη διοργάνωση του φορέα ΕΛΙΞ, τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη φιλοξενία του Δήμου Άνδρου και τοπικό συντονισμό και οργάνωση από την Όλγα Καραγιάννη (AndrosRoutesProject).

Η ομάδα εθελοντών, από τις 7 έως και τις 23 Αυγούστου 2011, δραστηριοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Χώρας και φιλοξενήθηκε, στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας. Απασχολήθηκε με τον καθαρισμό τμημάτων 3 αγροτικών διαδρομών του νησιού και συγκεκριμένα :

  • της διαδρομής Απατούρια-Στενιές, συμπεριλαμβανομένης και της παλαιάς εισόδου του Πύργου Μπίστη, σημαντικού μνημείου του νησιού που με τα χρόνια είχε κλείσει λόγω πυκνής βλάστησης, καθώς και της εισόδου της πηγής Μεμέτη
  • της διαδρομής Λειβάδια-Μεσσαριά (όπου ολοκληρώθηκε μέρος της) και
  • της διαδρομής ρεματιά Άχλα (κονάκι Καρυστινού)- παραλία Άχλα, ένα ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι, κυρίως το τμήμα προς την παραλία, το οποίο είχε μείνει σε εκκρεμότητα από την πέρυσι, είχε ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση και το οποίο καθαρίστηκε πλήρως.

Τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι εθελοντές για την εργασία τους ευγενικά παραχωρήθηκαν από τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.

Πιο συγκεκριμένα οι 6 γυναίκες και οι 6 άνδρες από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κένυα, Ρωσία, Αμερική, Καναδά και Κίνα, εργάστηκαν σκληρά καθαρίζοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τις διαδρομές που τους είχαν ανατεθεί.

Οι εθελοντές, στον ελεύθερο χρόνο τους, επισκέφθηκαν αξιοθέατα του νησιού, κολύμπησαν σε κοντινές και πιο απομακρυσμένες παραλίες, ξεναγήθηκαν στο νησί. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την προσπάθεια τους, καθώς αρκετοί φορείς και ιδιώτες συνέδραμαν το πρόγραμμα με ποικιλία παροχών. Ενδεικτικά, ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου, προσκάλεσε τους εθελοντές σε γιορτή που διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία της Χώρας και τους προσέφερε τοπικά εδέσματα, ενώ μέλος του Συλλόγου Γυναικών, επόμενη μέρα, μαγείρεψε για τα παιδιά παραδοσιακά πιάτα της Άνδρου. Οι διεθνείς εθελοντές φιλοξενήθηκαν σε θερινή προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, προκειμένου να βιώσουν την ιδιαίτερη εμπειρία του θερινού κινηματογράφου, ενώ μέλη και φίλοι της Λέσχης παρείχαν κεράσματα στους εθελοντές, καθώς επίσης επισκέφθηκαν δωρεάν τα μουσεία της Χώρας. Ακόμη, με τη βοήθεια μέλους του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, είχαν την ευκαιρία εκδρομής στην περιοχή του Όρμου Κορθίου. Στο τέλος του προγράμματος δωρήθηκαν στους εθελοντές ανδριώτικα γλυκά εκ μέρους του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου.

Θερμές ευχαριστίες για τη σημαντική τους συμβολή στην ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού στους :

–          Γλυνό Ιωάννη, Δήμαρχο Άνδρου

–          Κορκοδείλου Μαργαρίτα, Δημοτική Σύμβουλο

–          Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, κο Χαζάπη Νίκο

–          Χατζόγλου Δέσποινα, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Χώρας,

–          Μαυρόγιαννη Νότα και Κατίνα, καθαρίστριες Δημοτικού Σχολείου Χώρας,

–          Ξανθό Δημήτρη, υδραυλικού Δημοτικού Σχολείου Χώρας,

–          Δημήτρη Χαζάπη, όπου βοήθησε στο πρόγραμμα με τη διπλή ιδιότητα του οδηγού του Δήμου Άνδρου και μέλους του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου

–          Ζαννάκη Γιώργο, πρόεδρο τοπικού συμβουλίου Βουρκωτής,

–          Καρυστινού Δέσποινα

–          Σύλλογο Γυναικών Άνδρου και ιδιαίτερα στην Μαρία Κορρέ

–          Μαρκάκη Ανδριάνα, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου

–          Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου

–          Vasiliki Studios, κο Κοντό,

–          Απόρθητο, κο Περτέση Ιάκωβο

Print Friendly, PDF & Email