Κείμενο: Βαλεντίνη Δεκσουλίδου
Φωτογραφίες: Βαλεντίνη Δεσκουλίδου, Gerard Kramer, Σοφία Σταλμπουτζή, Κατερίνα Πανταζή, Κλειώ Μεεντίζ, Δέσποινα Χατζόγλου
Απόδοση στα Αγγλικά: Κατερίνα Πανταζή

Το Σάββατο 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η 8η πεζοπορία φροντίδας για το 2024 στην πανέμορφη κατάφυτη διαδρομή Νο 8, 8α (Αποίκια – Απατούρια – Στενιές – Γιάλια – Χώρα). Σημείο συνάντησης το Νειμποριό στη Χώρα απ’όπου ξεκίνησε το πούλμαν με τους πεζοπόρους για τα Αποίκια. Ήταν μια ηλιόλουστη, ουσιαστικά καλοκαιρινή ημέρα και η χαρά μεγάλη. 31 άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών (από 1,5 έως και 86 ετών) και εθνοτήτων (Έλληνες, Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και Αυστραλοί) μαζευτήκαμε για να χαρούμε τη φύση και να φροντίσουμε το μονοπάτι. Η αφετηρία της πεζοπορίας ήταν πλησίον της φημισμένης πηγής Σάριζα. Μπήκαμε στο μονοπάτι με πρωτοπόρο ως συνήθως την Αργώ τη σκυλίτσα του Νίκου, τακτικού συμμετέχοντα πεζοπόρου και φίλου των μονοπατιών της Άνδρου. Οι ανθισμένοι κήποι του χωριού πλημμύρισαν όλες μας τις αισθήσεις. Μικρά κλαδέματα σε βάτα χρειάστηκαν στο διάβα μας μέσα από το καταπράσινο πεδίο, μια και με τη φροντίδα του Andros Routes και των χορηγών της, χορτοκοπτικό είχε περάσει τις προηγούμενες μέρες και είχε κάνει τη βαριά δουλειά.

Στ’ Απατούρια είχαμε οργανώσει μια ξενάγηση στον πύργο Αγαδάκη της Καϊρείου βιβλιοθήκης. Ο μαθητευόμενος Route Angel Παναγιώτης Λουκάδης μας ξενάγησε στον Πύργο και στις συλλογές φυτών της Ελλης Σταματιάδου και μανιταριών του μυκητολόγου Ηλία Πολέμη. Η κα Χαρά Σταματιάδου-Τσεπέρκα και ο κ. Μέρμυγκας, υπεύθυνος του Βοτανικού τμήματος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, μας μίλησαν για τη συλλογή της βραβευμένης πρακτικής βοτανολόγου. Ενημερωθήκαμε και για τα σπάνια ευρήματα της χλωρίδας της Άνδρου που απειλούνται στις μέρες μας από μύριους κινδύνους με βασικούς τις πυρκαγιές και την ανεξέλεγκτη υπερβόσκηση.
Επισκεφτήκαμε επίσης και το παλαιό ελαιοτριβείο πλησίον του πύργου και ξεναγηθήκαμε μέσα στους κήπους του κτήματος στη χλωρίδα της Ανδρου.

Συνεχίσαμε την πεζοπορία μας φτάνοντας στον πύργο του Μπίστη-Μουβελά, το παλαιότερο σωζόμενο πυργόσπιτο της Άνδρου και στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε στάση κάτω από τις δροσιές των δέντρων στο πέτρινο γεφύρι του Λέοντος στις Στενιές.
Συνεχίζοντας την πεζοπορία είχαμε την ευκαιρία να δούμε το παλιό εργοστάσιο (μακαρονοποιείο και αλευρόμυλο) του Εμπειρίκου, την επονομαζόμενη Φάμπρικα των Στενιών, που στέκει εκεί από τα 1876 και είναι χαρακτηρισμένη ιστορικό μνημείο ως αξιόλογο δείγμα της πρώτης φάσης εκβιομηχάνισης της Ελλάδας.

Στη συνέχεια φτάσαμε στα Γιάλια την παραλία με τα τυρκουάζ νερά που καταλήγει το μονοπάτι Νο 8 και ανηφορίσαμε από κει παίρνοντας το μονοπάτι 8α προς την Αγία Τριάδα. Από κει και κάτω η θέα της χερσονήσου της Χώρας φάνηκε μπροστά μας εντυπωσιακή σα ζωγραφιά και σε λίγα λεπτά πλέον είχαμε φτάσει πάλι στο Νειμποριό γεμάτοι από τις εικόνες και τις μυρωδιές της μέρας.

Η χαρά μας ήταν μεγάλη που βλέπαμε γύρω μας χαρούμενα πρόσωπα με όρεξη να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου, αλλά και να βοηθήσουν παράλληλα. Το έργο μας καθ όλη την πορεία, πέρα από μικρά κλαδέματα, συμπληρώθηκε με την περισυλλογή σκουπιδιών που δυστυχώς, όπως σε κάθε πεζοπορία φροντίδας αποτελεί ένα από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην πεζοπορία φροντίδας για τη βοήθεια και τη θετική διάθεση, την Καΐρειο Βιβλιοθήκη για τη φιλοξενία στον Βοτανικό Κήπο – Πύργο Αγαδάκη, την κα Χαρά Σταματιάδου-Τσεπέρκα και τον κ. Μέρμυγκα για τις ομιλίες τους και τον Παναγιώτη Λουκάδη για την ξενάγηση στο Βοτανικό Κήπο.

❤️ Σας περιμένουμε στην επόμενη 👣 πεζοπορία φροντίδας την Κυριακή 21 Απριίου!

Print Friendly, PDF & Email