Τα πιστοποιημένα μονοπάτια της Άνδρου στο OW – On Wellness

OW-androsRoutes2023

Κ. Βασσάλου, Συντάκτης στο OW.GR

Για τα μονοπάτια της Άνδρου δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε. Το εγχείρημα Andros Routes λειτουργεί υπό τη σκέπη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου, η οποία ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό να συντηρήσει και να αναδείξει τις παλιές πεζοπορικές διαδρομές του νησιού, καταγράφοντας συγχρόνως την προφορική ιστορία που τις συνοδεύει.

Σήμερα έχουν ανοιχτεί περί τα 180 χλμ. πεζοπορικών διαδρομών που καλύπτουν ολόκληρη την Άνδρο, ενώ τα 100 χλμ. συνιστούν την πιστοποιημένη διαδρομή «Andros Route» η οποία έχει λάβει το σήμα «Leading Quality Trails – Best of Europe», κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπορίας. Μελετώντας το Andros Routes θα βρείτε συνολικά 32 ημερήσιες και κυκλικές διαδρομές με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Στα πέριξ της αρχοντικής Χώρας της Άνδρου δυο εύκολες κυκλικές διαδρομές που αξίζει να σημειώστε είναι τα Λιβάδια και οι Μένητες. Χωρίς ιδιαίτερη κλίση, η πεζοπορία στον εύφορο κάμπο των Λιβαδίων είναι από τις πιο όμορφες ανοιξιάτικες δραστηριότητες στο νησί, καθώς περνάει από ευωδιαστά κτήματα με όλα τα εσπεριδοειδή και πάμπολλες λεμονιές (7 χλμ., 1,5-2 ώρες). Θυμηθείτε, εδώ, ότι το λεμόνι είναι το πλέον δημοφιλές γλυκό κουταλιού της Άνδρου.

Όσο για το μονοπάτι που κυκλώνει τους Μένητες, είναι μια καταπράσινη διαδρομή που περνάει από τις εντυπωσιακές πηγές του χωριού, την εκκλησία της Παναγίας Κουμούλου, την κατάφυτη κοιλάδα με τα πυργόσπιτα και τις εκκλησίες, καθώς και τα ερείπια των νερόμυλων δίπλα στα τρεχούμενα νερά (3 χλμ., 1 ώρα και 15′). Μαγεία!

Διαβάστε εδώ: ow.gr/living/5-proorismoi-gia-pezoporia-stis-kiklades

Print Friendly, PDF & Email