Φωτογραφίες: Αντώνης Σπέρτος
Απόδοση στα Αγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου

Ο δυνατός αέρας που σκορπά σκόνη και φύλλα και που φορές θέλει να σηκώσει ολόκληρη τη γη αλλάζει συναρπαστικά τα τοπία της Άνδρου. Ο ήλιος χώνεται μέσα σε μεγάλα μολυβένια σύννεφα που τρέχουν δαιμονισμένα και σκοτεινιάζουν την ημέρα, η θερμοκρασία πέφτει και συχνά η ομίχλη “εξαφανίζει” χωριά… δεν έχει σημασία η εποχή, σε κάποια μέρη ακόμη και τον Αύγουστο έχει ομίχλη, ακόμη και το καλοκαίρι κάνει κρύο!

Αυτό τον “Ανδριώτικο καιρό”, που όμως είναι ιδανικός για πεζοπορία, διάλεξε ο Αντώνης Σπέρτος την πρωτομαγιά για να κάνει μια περιήγηση, να περπατήσει ένα μεγάλο, τεράστιο κύκλο γύρω από το Πέταλο. Ξεκίνησε από το Νειμποριό και διασχίζοντας τη μισή Άνδρο… ξαναγύρισε στη Χώρα! Από την περιγραφή του φαίνεται πως το χάρηκε πολύ:

“Σήμερα είχα την χαρά να ζήσω μια μέρα γεμάτη, μοναδικές εικόνες, υπέροχους ήχους, απίστευτα συναισθήματα και όλα αυτά περπατώντας στα μονοπάτια του υπέροχου νησιού μας. Θα χρειάζονταν σελίδες για να περιγράψω όλα αυτά που είδα σήμερα περπατώντας την κυκλική διαδρομή γύρω από το Πέταλο. Συγκεκριμένα ξεκίνησα με από το Νειμποριό, πήρα το 2 ανέβηκα στα Αποικία, μετά στους Κατακαλαιους όπου με υποδέχτηκε η Όλγα, η συνέχεια είχε ομίχλη, πολύ ομίχλη, πέρασα από τη Βουρκωτή μετά πήρα το 12 ανέβηκα στην κορυφογραμμή του Πέταλου, μετά στην Άρνη και από εκεί με το 11 στην Κατάκοιλο στη συνέχεια πήρα το 11a για Άνω Απροβάτου, με το 9 πέρασα πάνω από την Παλαιόπολη…”

Στο σημείο αυτό εμείς χρειαζόμαστε μερικές ανάσες, εμείς… γιατί ο Αντώνης από τον Άνω Πιτροφό γρήγορα έφτασε πάνω από τις Μένητες και κατόπιν στο Μεσαθούρι, όπου πήρε το 10 μέχρι την διασταύρωση με το 1 και ακολουθώντας από εκεί και πέρα τον κατήφορο γύρισε στη Χώρα!
Η διαδρομή που ακολούθησε είναι συνολικά 43χλμ. και ο Αντώνης περπατούσε για δεκάμιση ώρες. (λεπτομέρειες από τη διαδρομή στις φωτογραφίες)

Να του ευχηθούμε με υγεία και κέφι, σαν δρομέας μακρινών αποστάσεων που είναι, να περπατά όπου τραβάει η ψυχή του. Η χαρά όλων μας που ασχολούμαστε με το εγχείρημα Andros Routes είναι μεγάλη που τον έχουμε στην ομάδα μας.

Print Friendly, PDF & Email