Κείμενο: Άννα Καλατζή
Φωτογραφίες: Όλγα Καραγιάννη, Gerard Kramer, Klio Meentiz
Απόδοση στα Αγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου

Ένα πολύχρωμο, παγκόσμιο μωσαϊκό ανθρώπων θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την πεζοπορία φροντίδας του ANDROS ROUTES της Κυριακής 8 Μαΐου 2022. Πεζοπόροι από πολλά μέρη του κόσμου, την Ελλάδα και φυσικά την Άνδρο περπατήσαμε σε τμήμα του μονοπατιού 15 και 16.

Το ραντεβού είχε οριστεί 10.30 το πρωί της Κυριακής στο Μπατσί. Το σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας ήταν ο εμβληματικός Πύργος του Αγίου Πέτρου. Η φύση απλώνονταν τριγύρω σε ένα συνδυασμό χρωμάτων με κυρίαρχο το κόκκινο από τις παπαρούνες και το κίτρινο από τις ασπαρτιές. Το γκρουπ πολυεθνικό αλλά και πανελλαδικό, με ανυπόμονους να γνωρίσουν ένα δείγμα του πεζοπορικού μας δικτύου, πεζοπόρους από το Ισραήλ, την Αμερική, την Ολλανδία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και φυσικά τους τυχερούς διαμένοντες στην Άνδρο.

Συνδυασμός, λοιπόν, ανθρώπων, άρχισαν να πεζοπορούν μέσα σε ένα συνδυασμό χρωμάτων της ανοιξιάτικης ανδριώτικης φύσης, ακολουθώντας ένα συνδυασμό μονοπατιών, που ξεκινούσε από το Πύργο του Αγίου Πέτρου, με την αδιάκοπη θέα στη κοιλάδα και στη θάλασσα που απλώνεται μπροστά , για να καταλήξει στο φημισμένο Μπατσί, μέσα από μία διαδρομή ανηφορική στην αρχή προς τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Αγίας και στη συνέχεια κατηφορική , ακολουθώντας το αγροτικό μονοπάτι, που σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, ήταν για πλέον του αιώνα η οδός για τη μετακίνηση των κτηνοτρόφων προς τα χειμερινά και καλοκαιρινά χειμαδιά των κοπαδιών τους.

Αξιοσημείωτα της διαδρομής, εκτός, βέβαια, του πολυσυζητημένου από τους αρχαιολόγους και μελετητές , Πύργου του Αγίου Πέτρου, ήταν και η πηγή στο χωριό του Άνω Αγίου Πέτρου στη πλατεία του χωριού με τον πλάτανο, όπου γεμίσαμε τα παγούρια μας φρέσκο νερό για τη διαδρομή αλλά και η θέα που απλώνονταν διαρκώς μπροστά μας, όταν πήραμε τη κατηφόρα προς το Μπατσί , μετά το μοναστήρι της Αγίας.

Και εννοείται ότι ο ενθουσιασμός της ομάδας και ο παλμός της πεζοπορίας , περνούσε ζωντανά μέσα από το φωτογραφικό υλικό, καθώς «έρρεε» για χάρη των social media, στους μετόπισθεν εθελοντές του andros routes, όπως μάθαμε από την υπεύθυνη εθελόντρια των social, που έγραψε χαρακτηριστικά, σταχυολογώντας τις φωτογραφίες για να τις διαμοιράσει στο κοινό μας, «παρακολουθώ τις φωτογραφίες σα να περπατώ, νιώθω τον αέρα και την κούραση στα πόδια, λαχανιάζω στις ανηφόρες, τρέχω σαν κοριτσάκι στον κατήφορο…κουράζομαι και σκέφτομαι πότε θα τελειώσει….συνήθως όσο εσείς περπατάτε εγώ είμαι ανάσκελα στον καναπέ με το κινητό στο χέρι… ακούω τους ήχους του σπιτιού, της πόλης…. και σιγά σταθερά γεμίζω τη βαλίτσα… γιατί θέλω να έρθω όχι κοντά σας… μαζί σας!».

Και φυσικά σας θέλουμε όλους μαζί μας, να γίνουμε όλοι μία μεγάλη αγκαλιά γύρω και μέσα στο πεζοπορικό δίκτυο για να φτιάξουμε μαζί και να μεγαλώνουμε το Όνειρό μας…. Συντονιστείτε μαζί μας στα social media και φτιάξτε, βαλίτσες και σακίδια για το επόμενο ΣΚ!!!

Print Friendly, PDF & Email