Ταξιδεύοντας προς & εντός Άνδρου

(κάντε  κλικ στο σημάδι ‘+’ για να διαβάστε περισσότερα σε κάθε  υποκατηγορία)

Αεροπορικώς

Η Άνδρος δε διαθέτει δικό της αεροδρόμιο καθώς είναι τόσο κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Αν ταξιδεύετε από άλλο μέρος της Ελλάδας ή το εξωτερικό αεροπορικώς εξυπηρετούν τόσο το αεροδρόμιο της Αθήνας όσο και της Μυκόνου.

Η Άνδρος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια της Ραφήνας, της Τήνου, της Μυκόνου, της Σύρου και το καλοκαίρι και της Νάξου.

Από το αεροδρόμιο της Αθήνας, η μεταφορά είναι πολύ εύκολη με λεωφορεία ΚΤΕΛ προς το λιμάνι της Ραφήνας, μια σύντομη διαδρομή διάρκειας περίπου 1/2 ώρας.  Αν χρειάζεται διανυκτέρευση στο λιμάνι της Ραφήνας μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε κοντινά ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αναζητώντας στο διαδίκτυο. Από τη Ραφήνα υπάρχουν τακτικά καθημερινά δρομολόγια ferry boat που οδηγούν απευθείας στην Άνδρο με ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Περισσότερες πληροφορίες σην παρακάτω ενότητα του πίνακα.

Εναλλακτικά μπορεί κανείς τους θερινούς μήνες να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο της Μυκόνου, όπου κυρίως τους θερινούς μήνες υπάρχουν πτήσεις χαμηλού κόστους κι από κει να χρησιμοποιήσει ferry boat που συνδέει απευθείας τη Μύκονο με την Άνδρο (μέσω Τήνου) σ’ ένα ταξίδι που διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

Η στάση του λεωφορείου για το λιμάνι της Ραφήνας

Παραπάνω βλέπετε μια φωτογραφία της στάσης των λεωφορείων του ΚΤΕΛ προς το λιμάνι της Ραφήνας, με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα. Τη στάση τη βρίσκετε ως εξής : από την έξοδο των αφίξεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το lobby όπου περιμένουν οι επισκέπτες στρίβετε αριστερά και εν συνεχεία δεξιά σε κάποια από τις εξόδους προς το δρόμο. Εν συνεχεία στρίβετε αριστερά στο πεζοδρόμιο (τα λεωφορεία δεξιά σας οδηγούν στην Αθήνα) και αφού περάσετε τη πιάτσα των ταξί τότε διασχίζετε το δρόμο και ακολουθείτε τις ενδείξεις προς την είσοδο του Μετρό. Πριν φτάσετε στη σκάλα που σας ανεβάζει στο Μετρό στο δεξί σας χέρι μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου Sofitel βρίσκεται η στάση των λεωφορείων για Ραφήνα. Το εισιτήριο κοστίζει 3 € και το πληρώνετε στον οδηγό μέσα στο λεωφορείο.

Τα δρομολόγια προς Ραφήνα τα βρίσκετε κάνοντας κλικ εδώ

Τα δρομολόγια των πορθμείων ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Υπάρχουν λιγότερα δρομολόγια το χειμώνα και περισσότερα το καλοκαίρι.

Ραφήνα προς Άνδρο

Τα πλοία αναχωρούν το πρωί περίπου στις 7-8 π.μ. και το βράδυ γύρω στις 5.30μμ. Το Σαββατοκύριακο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν περισσότερα δρομολόγια  π.χ. ένα επιπλέον δρομολόγιο  την Παρασκευή. Το πλοίο από τη Ραφήνα προς την Άνδρο διαρκεί 2 ώρες. Το κόστος ενός εισιτηρίου είναι περίπου € 19

Από Μύκονο προς  Άνδρο

Τα πλοία αναχωρούν από τη Μύκονο το πρωί γύρω στις 7 – 8πμ και το απόγευμα, συνήθως γύρω στις 1μμ. Το πλοίο από τη Μύκονο στην Άνδρο διαρκεί περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά. Το κόστος ενός εισιτηρίου είναι περίπου € 15

Δρομολόγια και Εισιτήρια

Openseas (δυνατότητα αναζήτησης δρομολογίων) – το Openseas διαθέτει έγκαιρη ενημέρωση  για όλα τα σημεία αναχώρησης με προορισμού την Άνδρου.

Μπορείτε να κάνετε κράτηση εισιτηρίων μέσω του Openseas, αλλά τα εισιτήρια πρέπει να παραληφθούν σε έναν από τους πράκτορες των εισιτηρίων στο λιμάνι. Τα δρομολόγια Golden Star δρομολόγησαν πρόσφατα μια εφαρμογή smartphone (λεπτομέρειες για το ios  και για android ) για ηλεκτρονικά εισιτήρια χωρίς να είναι απαραίτητη η παραλάβη του σώματος του εισητηρίου για ταξίδια και στα δύο πλοία του. Εναλλακτικά, τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν από έναν πράκτορα εισιτηρίων στο λιμάνι όταν φτάσετε για να πάρετε το πλοίο. Υπάρχουν πολλά πρακτορεία στη Ραφήνα και ένα γραφείο εισιτηρίων στο νέο λιμάνι της Μυκόνου.

Ταξίδι επιστροφής

Αρκετά εταιρίες  προσφέρουν μειωμένες τιμές για ταξίδια επιστροφής αλλά συνήθως μόνο αν επιστρέψετε με ένα από τα πλοία τους. Ελέγξτε το και για τέτοιου είδους συμφωνίες. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια για το ταξίδι επιστροφής σας στην Άνδρο σε πρακτορεία εισιτηρίων στο λιμάνι και στις κύριες πόλεις. Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα του Openseas για να προγραμματίσετε το ταξίδι επιστροφής.

Τηλέφωνα επικοινωνίας λιμένων

Γαύριο, Άνδρος – 22820 71213

Χώρα, Άνδρος – 22820 22250

Ραφήνα – 2294 321202

Εντοπίστε τα πλοία

Ο ιστότοπος Marine Traffic εμφανίζει την τρέχουσα τοποθεσία όλων των πλοίων σε ένα χάρτη. Τα πλοία με μπλε χρώμα είναι τα επιβατηγά οχηματαγωγά. Κάνοντας κλικ σε ένα μπλε δείκτη θα αποκαλυφθεί το όνομα και άλλες πληροφορίες σχετικά με το πλοίο.

 

Μετακινήσεις εντός Άνδρου

Λεωφορεία

Το ΚΤΕΛ Άνδρου προσφέρει μετακινήσεις με τακτικά δρομολόγια εντός Άνδρου. Τα περισσότερα δρομολόγια ακολουθούν τις αφίξεις και αναχωρήσεις των πλοίων από και προς Ραφήνα και συνδέουν κατά κύριο λόγο τα 4 αστικά κέντρα της Άνδρου, το λιμάνι-Γαύριο, το Μπατσί, τη πρωτεύουσα-Χώρα και το Κόρθι. Σημεία αναχώρησης των λεωφορείων είναι η Χώρα, το Κόρθι και το Γαύριο ενώ τα λεωφορεία περνούν και από το Μπατσί. Τα λεωφορεία κινούνται κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα που συνδέει τα 4 αυτά αστικά κέντρα του νησιού και πραγματοποιούν αρκετές στάσεις.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών προγραμματίζονται και έξτρα δρομολόγια του ΚΤΕΛ σε κοντινούς οικισμούς και προορισμούς του Γαυρίου, Μπατσίου, της Χώρας και του Όρμου Κορθίου για τα οποία μπορείτε να πληροφορηθείτε στους τοπικούς σταθμούς του ΚΤΕΛ.

Υπάρχουν και ιδιωτικά λεωφορεία που μπορεί κανείς να μισθώσει για συγκεκριμένες διαδρομές.

Χώροι στάθμευσης & μεταφορά αποσκευών

Η Άνδρος είναι κατά πολλές έννοιες μια “ωραία κοιμωμένη” και δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη επαρκώς ως πεζοπορικός προορισμός. Δεν υπάρχουν ειδικές θέσεις στάθμευσης για πεζοπόρους. Η μεταφορά προς και από τα μονοπάτια μπορεί να γίνει εναλλακτικά με ιδιωτικό μέσο (ΙΧ ή δίκυκλο) που θα φέρετε στο νησί ή που θα νοικιάσετε, με ταξί ή/και λεωφορείο.

Πολλά από τα μονοπάτια ξεκινούν από τα αστικά κέντρα του νησιού οπότε συνήθως δε χρειάζεται μεταφορά στην αρχή αλλά κυρίως στο τέλος μιας διαδρομής, εφόσον αυτή δεν είναι κυκλική. Εναλλακτικά μπορείτε να ξεκινήσετε μεταφερόμενοι με ένα ταξί στο πιο απομακρυσμένο άκρο της διαδρομής που επιλέξατε ώστε να καταλήξετε σε κάποιο από τα αστικά κέντρα που σας ενδιαφέρει.

Αναλόγως των μετακινήσεων που χρειάζεται να κάνετε για τις οποίες δεν εξυπηρετούν λεωφορεία και του κόστους της κάθε εναλλακτικής μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ταξί ή να μισθώσετε αυτοκίνητο ή δίκυκλο.

Τηλέφωνα για τις πιάτσες ταξί που εξυπηρετούν αναφέρουμε στη σελίδα κάθε διαδρομής.

Με τη βοήθεια της ιστοσελίδας μας μπορείτε να διαμορφώσετε το δικό σας πρόγραμμα ταξιδιού ή να απευθυνθείτε στα κατά τόπους τουριστικά γραφεία του νησιού για έτοιμα πακέτα.

Υπάρχουν πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικίασης καταλυμάτων στην Άνδρο καθώς κι ένας ικανοποητικός αριθμός μικρού και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχείων. Τα περισσότερα βρίσκονται στα 4 αστικά κέντρα του νησιού, το Γαύριο (λιμάνι), το Μπατσί (7km από το Γαύριο), τη Χώρα (πρωτεύουσα, 35km από το λιμάνι) και το Κόρθι (41km από το λιμάνι). Υπάρχουν καταλύματα ωστόσο και σε αρκετά χωριά καθώς και κατοικίες και δωμάτια προς ενοικίαση. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους συνεργατές μας που στηρίζουν το εγχείρημά μας και είναι γνώστες των μονοπατίων εδώ hiking friendly supporters

Υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και καφενεία σε όλο το νησί αν και κυρίως στα 3 αστικά κέντρα του νησιού (Γαύριο, Μπατσί, Χώρα, Όρμος Κορθίου). Μπορείτε σε πολλά από αυτά να δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα, όπως τις ποικιλίες τυριών, κρεατικά εξαιρετικής ποιότητας, τουρσιά, κρασί, ροφήματα και μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, προϊόντα μελιού, γλυκά κουταλιού και αμυγδαλωτά. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους συνεργατές μας που στηρίζουν το εγχείρημά μας και είναι γνώστες των μονοπατίων εδώ hiking friendly supporters

H Άνδρος διαθέτει σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται σε διαδικασία ανασκαφής. Αρκετά από τα ευρήματα τους εκτίθενται στα 2 αρχαιολογικά μουσεία του νησιού στη Χώρα και τη Παλαιόπολη. Υπάρχει επίσης Ναυτικό Μουσείο, 2 λαογραφικά Μουσεία, Μουσείο Ελιάς, σύγχρονο ψηφιακό μουσείο και επισκέψιμο σπήλαιο στον οικισμό Αλαδινού. Υπάρχουν πολυάριθμες ιστορικές εκκλησίες και ξωκλήσια και πυργόσπιτα, ενώ σώζονται χαλάσματα από 3 Κάστρα της Λατινοκρατίας. Η Καϊρειος Βιβλιοθήκη φιλοξενεί πολυάριθμα σημαντικά ιστορικά έγγραφα του νησιού. Πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ οργανώνονται κυρίως τη θερινή περίοδο. Υπάρχει επίσης ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων που είναι διαθέσιμες για τους επισκέπτες όπως οργανωμένες πεζοπορίες, ενοικιαζόμενα ποδήλατα, καταδύσεις, θαλάσσιες περιηγήσεις, sports, μαθήματα μαγειρικής και μαθήματα παρασκευής τοπικών προϊόντων καθώς και γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων. Αν σας ενδιαφέρει κάτι από τα παραπάνω επικοικωνείστε μαζί μας στο info@androsroutes.gr καθώς επίσης μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους συνεργατές μας που στηρίζουν το εγχείρημά μας και είναι γνώστες των μονοπατίων εδώ hiking friendly supporters

Print Friendly, PDF & Email