Πιστοποίηση των μονοπατιών της Άνδρου. Ένας σημαντικός στόχος!

Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου 2014, φιλοξενήσαμε Γερμανό συνεργάτη της αρχής πιστοποίησης.  Είχε την ευκαιρία να δει το μάζεμα της ελιάς και το λιοτρίβι, τα μονοπάτια, τα μουσεία και να δοκιμάσει τις τοπικές γεύσεις. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να δούμε μαζί προβλήματα και ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε διάφορες διαδρομές προκειμένου να προχωρήσουμε σε βήματα για τη βελτίωση τους με τελικό σκοπό την πιστοποίηση τους με το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας Leading Quality Trails.

DSC_0005 DSC_0020


Το Νοέμβριο του 2013 στη Νάξο μας δίνεται η πολύτιμη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο για την πιστοποίηση δικτύων πεζοπορικών διαδρομών με βάση το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας “LeadingQualityTrails-BestofEurope”, ένα σήμα που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ορειβατικών Συλλόγων.
Περισσότερα…

Τον Δεκέμβριο του 2013 συμμετέχουμε στο forum ορεινής πεζοπορίας στο Λιτόχωρο του Ολύμπου όπου παρουσιάζονται πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Ευρωπαϊκών προορισμών που έχουν αναπτύξει πεζοπορικό τουρισμό και έχουν λάβει σήμα ποιότητας.

Επιστρέφουμε στην Άνδρο με ενισχυμένο το όραμα μας για τη συντήρηση των μονοπατιών του νησιού και στόχο την επιδίωξη της συγκεκριμένης έγκριτης πιστοποίησης για τα μονοπάτια της Άνδρου.

Τα οφέλη δεν είναι μόνο η προσέλκυση σημαντικών ρευμάτων τουρισμού σε εποχές εκτός αιχμής- κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο- και ανθρώπων που σέβονται και εκτιμούν τη φύση και τον πολιτισμό των τόπων που επισκέπτονται.
Σημαντικότερο όλων είναι πως για τη λήψη της πιστοποίησης είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών, φορέων, επαγγελματιών και κατοίκων, κάτι πολύτιμο που πολύ περιορισμένα συμβαίνει στην Άνδρο. Μια πολύτιμη ευκαιρία λοιπόν…
Εδώ και μήνες- με την ανεκτίμητη υποστήριξη ανθρώπων που ήρθαν κοντά μας στο όραμα AndrosRoutes- εργαζόμαστε για τον σκοπό αυτό :

  • Πραγματοποιώντας επαφές και συνεργαζόμενοι με τοπικούς συλλόγους και φορείς προς την κατεύθυνση αυτή
  • Καταγράφοντας νέες διαδρομές , μελετώντας και επανασχεδιάζοντας το δίκτυο μονοπατιών της Άνδρου βάσει των προδιαγραφών του σήματος
  • Πραγματοποιώντας καθαρισμούς & σημάνσεις

Βοηθείστε κι εσείς αυτή την προσπάθεια !